×
×
جدیدترین‌‌ها

دولت در برابر سه آفت اقتصادی

  • کد نوشته: 75850
  • شهریور 2, 1402
  • در سالهای گذشته حوزه اقتصاد به معضلی برای نظام حکمرانی در کشورمان تبدیل شده است. در واقع مقامات ایران اگر بتوانند در هر حوزه ای ادعای پیشرفت و ترقی کنند، به اقتصاد که برسند قطعا اذعان خواهند کرد که عملکرد مناسبی نداشته اند. این وضعیت کم و بیش برای همه دولت های پس از انقلاب صدق می کند.

    دولت در برابر سه آفت اقتصادی

    نخست نیوز : علی پاکباز خسروشاهی- به نظر می رسد حداقل سه عامل در شکل گیری وضعیت بحرانی اقتصاد در تمام این سال ها (با ضرایب تاثیر متفاوت در سال های مختلف) نقش داشته است:

    نخستین عامل، تحریم های بین المللی می باشد .بخش عمده ای از بودجه دولت ایران از فروش نفت تامین می شود. بنابراین وقتی در فروش و دریافت پول نفت اخلالی ایجاد شود، قطعا تاثیری منفی بر روند رشد و توسعه اقتصادی کشور ایجاد خواهد شد.

    همچنین از آنجا که بخش مهمی از اقتصاد کشور در اختیار برخی نهادهای حاکمیتی است، قاعدتا با تحریم این نهادها، اقتصاد کشور ضربه خواهد خورد. از سوی دیگر تحریم ها با ایجاد محدودیت در روابط تجاری و دادوستدهای بین المللی، شبکه بانکی، سرمایه گذاری خارجی و ارتباطات بین المللی موجب آسیب به بخش خصوصی اقتصاد هم می شود.

    دومین عامل ساختارهای اقتصادی معیوب و ناکارآمد است. اقتصاد ایران از ساختارهای ناکارآمدی رنج می برد که عملا مانع از هرگونه تحول و رشد اقتصادی در کشور می شوند. شاید بتوان مهم ترین آن را تصدی‌ گری دولت و بنگاه‌های شبه ‌دولتی در اقتصاد دانست که خود عملا به یکی از معضلات اساسی دیگر یعنی مساله رانت و فساد اقتصادی منجر می شود.

    اما مانع سوم مربوط به مسوولان اقتصاد کشور می شود. در واقع اگر حتی دو مانع اول رفع شود اما افرادی برای هدایت اقتصاد کشور به کار گرفته شوند که از دانش و تجربه کافی برخوردار نباشند، عملا آن رشد اقتصادی مورد انتظار بدست نخواهد آمد.

    از این منظر ایران به رییس جمهوری نیاز دارد که اولا باور داشته باشد اقتصاد ایران در بحران قرار دارد. دوم اینکه با کمک و مشورت متخصصین عوامل ایجاد این بحران را به درستی تشخیص دهد و سپس در مقام عمل به رفع این عوامل و موانع بپردازد.

    احتمالا این اقدام آخر از همه سخت تر خواهد بود و شهامت، شجاعت، تعهد و مسئولیت پذیری رئیس جمهور را طلب می کند؛ چراکه قطعا مخالفت ها و مقاومت هایی جدی برای اقدام به هرگونه تحول اقتصادی در ایران وجود دارد.

    برچسب ها حکمرانی

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *