×
×
جدیدترین‌‌ها

متخصصان پاسخ می دهند؛
دکل های برق و مخابرات سرطان زا هستند؟

  • کد نوشته: 97289
  • اردیبهشت 8, 1403
  • گمانه‌زنی‌ها و نگرانی های زیادی درباره دکل‌های برق و مخابرات و اثرات آن بر سلامت افراد وجود دارد این در حالی است که می توان این دکل ها را در بسیاری از شهرها و حاشیه شهرها مشاهده کرد.
    دکل های برق و مخابرات سرطان زا هستند؟

    نخست نیوز،

    دکتر محمداسماعیل اکبری، رئیس مرکز تحقیقات سرطان در این خصوص به قدس آنلاین می گوید: اگر تعریف دکل های مخابراتی، مراکز ارسال امواج یا محل گرفتن امواج باشد، از آنجا که این امواج قدرت تغییر یونیزه ندارند، میزان آن ها در سطح گیرنده های ما از جمله رادیو، تلویزیون، مایکرو ویو و … کم و اثر سرطان زایی شان ثابت نشده است؛ اما این امواج در سطح تولید با حجم بالا، می تواند سرطان زا باشد.

    دکل های مخابراتی در پشت بام خانه ها خطر ندارند

    وی می افزاید: به طور کلی امواج مخابراتی که الکترومغناطیس هستند در سطح گیرنده های ما یعنی در جایی که آن ها را دریافت می کنیم مشکلی ایجاد نمی کنند، اما در سطح تولید اگر میزان تولید بالا باشد و استانداردهای تولید رعایت نشود می تواند در تغییر نمای سلولی مؤثر باشد. بنابراین دکل های مخابراتی که در پشت بام خانه های مسکونی قرار گرفته اند، خطرآفرین نیستند.

    رئیس مرکز تحقیقات سرطان ادامه می دهد: موضوع دکل های برق کاملاً متفاوت از دکل های مخابراتی است و معمولاً اصطلاح دکل های برقی برای قدرت بالای برق به کار برده می شود که کاملا تشعشعات یونیزان است و به طور قطع سرطان زا هستند اما در فواصلی معین کاملا سالم و بی خطرند و مشکلی ایجاد نمی کنند.

    اکبری می افزاید: تا حدود ۱۵۰متر فاصله از محل دکل های فشار قوی برق می تواند محل زندگی افراد نیز باشد اما کمتر از این فاصله، در درازمدت مشکل ایجاد می کند.

    این پزشک متخصص سرطان یادآور می شود: سرطان یک فرایند طولانی است که میانگین عمرش ۱۵ تا ۲۰سال است و اگر متغیری وارد شود ایجاد مشکل می کند بنابراین اگر کسی بر حسب اتفاق ۴ شب زیر دکل برق فشار قوی بخوابد یا مجبور به انجام کار در نزدیکی این دکل ها باشد بلافاصله به سرطان مبتلا نمی شود اما اگر در محل زندگی شخص در فاصله کمتر از ۱۵۰متر قرار گرفته باشد، در درازمدت خطرآفرین است.

    دکل های برق و احتمال ابتلا به سرطان خون

    دکتر منوچهر احمدی، متخصص رادیو انکولوژی نیز در این خصوص به ما می گوید: براساس مطالعات صورت گرفته توسط انجمن سرطان آمریکا و انجمن بین المللی تحقیقات سرطان در زمینه دکل های برق و ایجاد میدان های الکترومغناطیسی ناشی از آن، احتمال ابتلا به سرطان خون به ویژه در کودکان وجود دارد که البته در مورد انواع دیگر سرطان نظر ثابت شده ای وجود ندارد.

    این فوق تخصص سرطان می افزاید: علاوه بر ساختمان های با سازه های آهنی که باید حداقل ۳۱ تا ۶۱متر با دکل های برق فاصله داشته باشند، ارتفاع گیاهان اطراف این دکل ها نیز نباید بیشتر از ۳متر باشد چون ممکن است این گیاهان و میوه آن ها را تحت تأثیر قرارداده و باعث سرطان زایی شود.

    احمدی درباره حریم ترانس های برق نیز می گوید: در ترانس های برقی که ولتاژ ۶۳هزار ولت دارند باید سه متر حریم افقی و ۶متر حریم عمودی رعایت شود و اگر ۱۳۲ هزار ولتی باشند ۵/۵ متر فاصله افقی و ۷متر عمودی باید در نظر گرفته شود.

    احمدی ادامه می دهد: تاکنون درباره دکل های مخابراتی نتایج متقنی بدست نیامده است؛ اما براساس مطالعاتی که به وسیله آژانس بین المللی تحقیقات سرطان تا سال ۲۰۲۱ انجام شده گفته می شود شواهد محدودی از خطر افزایش تومورهای مغزی و شواهد ناکافی درباره انواع دیگر سرطان وجود دارد.

    وی می گوید: در کشورهای پیشرفته اروپایی و آمریکایی به جای دکل، از طریق ماهواره جریان های ارتباطی را برقرار می کنند؛ برای مثال در آلمان ابتدا که استفاده از تلفن همراه رایج شده بود از دکل ها استفاده می کردند اما زمانی که متوجه شدند ممکن است این دکل ها برای سلامت خطرآفرین باشد دکل ها جمع آوری و به کشورهای جهان سوم صادر شد.

    احمدی ادامه می دهد: انجمن سرطان آمریکا تاکنون هیچ اظهار نظر رسمی درباره اثرات سرطان زایی دکل های مخابراتی نداشته است؛ اما براساس مطالعات منتشر شده تا سال۲۰۲۱ توسط آژانس بین المللی تحقیقات سرطان گفته می شود؛ شواهد محدودی از افزایش احتمال خطر تومورهای مغزی و شواهد ناکافی برای انواع دیگر سرطان از طریق دکل های مخابراتی وجود دارد بنابراین دلایل متقن و محکمی در این باره وجود  ندارد مگر اینکه طی سالیان سال همه جوانب آن مشخص شود.

    این فوق تخضصص سرطان می گوید: موسسه غذا و داروی آمریکا مطالعاتی درباره اثرات دکل های مخابراتی از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۸ داشته است که طبق این گزارش مفصل، گفته می شود شواهد کافی برای حمایت از ارتباط علمی بین قرار گرفتن در معرض تشعشات ناشی از دکل ها وجود ندارد. بنابراین شاید طی سال های آینده با تحقیقات بیشتر، اثرات قطعی این دکل ها به اثبات برسد. آن چنان که طی مطالعات و تحقیقات صورت گرفته، اثرات سرطانی دکل های فشار قوی برق بر روی کودکان اثبات شده است.

    عفت زارع
    منبع قدس آنلاین

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *