×
×
جدیدترین‌‌ها

دعا برای موفقیت در مذاکره

  • کد نوشته: 27264
  • ۱۸ آذر ۱۴۰۰
  • نخست نیوز – علی پاکباز خسروشاهی  – سرانجام دوره انتظار ادامه مذاکرات برجامی پس از توقف حدود ۵ ماه سپری شد و دور هفتم مذاکرات برجام با تدارک جدید و اراده جدی در روز دوشنبه ۲۹ نوامبر ۲۰۲۱ مطابق با ۸ آذر ۱۴۰۰ با کشورهای ۱+۴ و ایالات متحده آمریکا (در سایه) در وین- اتریش […]

    دعا برای موفقیت در مذاکره

    نخست نیوز علی پاکباز خسروشاهی  – سرانجام دوره انتظار ادامه مذاکرات برجامی پس از توقف حدود ۵ ماه سپری شد و دور هفتم مذاکرات برجام با تدارک جدید و اراده جدی در روز دوشنبه ۲۹ نوامبر ۲۰۲۱ مطابق با ۸ آذر ۱۴۰۰ با کشورهای ۱+۴ و ایالات متحده آمریکا (در سایه) در وین- اتریش آغاز شد.

    ازآنجاکه تحریم‌ها، تنگناهای مالی و اقتصادی قابل‌توجهی را بر اقتصاد کشور تحمیل کرده است، لذا این مذاکرات به دلیل شرایط ویژه مملکت، بحران‌های شدید اقتصادی و سفره مردم، ‌در زمره پیچیده‌ترین، پرچالش‌ترین و مهم‌ترین مذاکرات کشور طی چهار دهه گذشته در تاریخ ثبت خواهد شد. ایالات‌متحده آمریکا با خروج غیرقانونی از برجام، مقصر اصلی شکست برجام محسوب می‌شود و با توجه به دستیابی به اجماع بین‌المللی، عملا نقش اصلی هدایت مذاکرات را به‌طور غیرمستقیم از سوی طرف‌های مقابل به عهده دارد. البته به نظر می‌رسید مذاکره مستقیم و چهره به چهره با هیات آمریکایی می‌توانست پروسه مذاکرات را روان‌تر و اثرگذارتر کند. به‌هرحال، به‌ر‌غم اینکه فاصله بین مطالبات طرفین مذاکره بسیار گسترده شده است، ولی از دیدگاه منافع ملی و جلوگیری از فرسایش بیشتر اقتصادی و دادن امکان برای نفس کشیدن اقتصاد باید پذیرفت که ضروری است ما سعی کنیم با اعمال دیپلماسی اقتصادی فعال، علاوه بر آزاد کردن دارایی‌های ارزی بلوکه‌شده، موتور تولید ارز کشور را از طریق صادرات کالا (نفت و مشتقات آن و کالاهای غیرنفتی) و خدمات به کشورهای مختلف جهان و نه منحصر به بلوک خاص روشن کنیم.

    جامعه انتظار جدی دارد که با تدارک قوی‌ای که برنامه‌ریزی‌شده است، هیات مذاکره‌کننده گام‌های موفقیت‌آمیز روبه‌جلو برای رفع ملموس و عملی تحریم‌ها در دستور کار قرار دهد. بدیهی است که این مذاکرات پیچیده به‌مثابه یک دادوستد است و در دادوستد عموما باید امتیازاتی را به دست آورد و طبیعتا امتیازاتی را به طرف مقابل واگذار کرد. آنچه مهم است، کسب نتیجه نهایی مثبت و آثار آن بر سفره مردم محروم است. از سوی دیگر با فرض برداشته شدن تمامی تحریم‌ها، کماکان راهبری معاملات پولی برون‌مرزی به‌دلیل عرصه سیاسی که بانک‌ها در آن نقشی نداشته و درنتیجه راه‌حلی برای آن توسط بانک‌ها متصور نیست، به دلیل قرار گرفتن در لیست سیاه FATA عملی نخواهد بود و هیچ نتیجه ملموسی حاصل نخواهد شد و ماحصل تولید ارز مانند گذشته‌ در بانک‌های بین‌المللی به‌صورت بلوکه‌شده رسوب خواهد کرد و به علت عدم تصویب الحاق کنوانسیون‌های ضدپولشویی و مبارزه با تامین مالی تروریسم و خروج از لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی FATA دسترسی به منابع بلوکه‌شده مقدور نخواهد بود. به‌این‌ترتیب، به یقین مسوولان محترم نسبت به سامان بخشیدن به این مساله اساسی که باید سال‌های گذشته عمل می‌شد، اقدام فوری و ضروری انجام خواهند داد تا مسیر درست برای رسیدن به نتیجه در صورت موفقیت مذاکرات حاصل شود.

    تیم مذاکره‌کننده و دو کارگروه هسته‌ای و رفع تحریم‌ها با جدیت در مذاکرات با قدرت‌های جهانی مشارکت داشتند و پس از پشت سر گذاشتن پنج روز پرکار، طرف‌های درگیر تصمیم گرفتند به پایتخت‌های خود مراجعت کنند و دستورالعمل‌های جدید را در اختیار بگیرند. متاسفانه وسایل ارتباط‌جمعی در داخل و خارج و روند افزایشی نرخ ارز در بازار آزاد با بدبینی و ناامیدی به ارزیابی مذاکرات پرداخته و مذاکرات وین را ناموفق و بدون پیشرفت جلوه داده‌اند. درصورتی‌که با نگاه واقع‌بینانه باید پذیرفت که زمان برای قضاوت نهایی بسیار زود است و باید منتظر بود تا دور بعدی مذاکرات که قرار است از امروز آغاز شود، به جریان بیافتد. با عنایت به ویژگی تیم مذاکره‌کننده که در رده‌های بالای توان مدیریتی و کارشناسی حاکم است، انتظار می‌رود با در نظر گرفتن منافع ملی کشور تصمیمات بهینه‌ای اتخاذ شود و تحریم‌ها و محدودیت‌های مخرب بین‌المللی را پایان دهیم؛ در غیر این صورت، باید نظاره‌گر محدودیت‌ها و فشارهای بیشتر جامعه ‌جهانی باشیم.

    بیایید باهم آرزو کنیم که تیم مذاکره‌کننده با دست پر مذاکرات هفته جاری وین را به پایان برساند.

    برچسب ها

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *