×
×
جدیدترین‌‌ها

نقش فراموش‌شده ابتکار و نوآوری
آیا کارآفرینی یعنی ایجاد شغل؟

  • کد نوشته: 54224
  • آذر 3, 1401
  • کارشناسان یکی از مهمترین راهکارهای رشد و توسعه اقتصادی و خنثی کردن تحریم‌های ظالمانه دشمنان را، کارآفرینی و میل به خوداتکایی مطلوب افراد در جامعه می‌دانند اما بدون شک هرکسی را که شغلی ایجاد کرده و یا تولید و خدمتی عرضه نماید، نمی‌توان کارآفرین دانست.
    آیا کارآفرینی یعنی ایجاد شغل؟

    نخست نیوز : از دیدگاه عموم جامعه می توان همه دارندگان جوازهای کسب‌وکار یا پروانه‌های بهره‌برداری و تولید در بخش‌های مختلف را که فضایی برای ایجاد شغل و درآمد به وجود آورده و به وظایف کارفرمایی خود عمل کرده‌اند، کارآفرین خواند اما یقینا این برداشت از مفهوم کارآفرینی با ماهیت واقعی آن، همخوانی ندارد.

    مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص مفهوم کارآفرینی گفت: کارآفرین به فردی گفته می‌شود که با تشخیص فرصت، همراه با خلاقیت و نوآوری و پذیرش خطر بتواند ایجاد ارزش‌افزوده جدیدی داشته باشد، بیشتر کارآفرینان خراسان رضوی را می‌توان در واحدهای تولیدی، صنفی و کارگاهی مشاهده کرد که از دانش و توان مالی خود برای تولید و اشتغالزایی استفاده کرده‌اند.

    محمدامین بابایی افزود: بااین‌حال تشخیص فرصت، یکی از مراحل فرآیند کارآفرینانه و به‌منزله قلب آن محسوب می‌شود و در تحقیقات کارآفرینی تاکید فراوانی بر پژوهش در حوزه فرصت‌های کارآفرینی می‌شود، بنابراین تشخیص فرصت باید در کانون توجه پژوهش‌های کارآفرینی قرار داشته باشد، چراکه به‌عنوان یکی از مهم‌ترین توانایی‌های کارآفرینان موفق در دنیای امروز شناخته می‌شود.

    دیدگاه منفی نسبت به کارآفرینان

    دیدگاه منفی نسبت به سرمایه‌گذاران و کارآفرینان در جامعه ایرانی ادعایی است که از سوی یکی از فعالان بخش خصوصی مطرح می‌شود ضمن اینکه او تعریف عامی هم از کارآفرینان دارد.

    رییس کانون کارآفرینان خراسان رضوی ، کارآفرین را فردی دانست که برای افراد دیگر شغل ایجاد کند و بیمه و مزایای آنان را بپردازد.

    محمدحسین روشنک گفت: برخی مشکلات برای سرمایه‌گذاری و کارآفرینی در کشور وجود دارد اما این به‌منزله عدم انجام کار یا موفق نبودن جمهوری اسلامی ایران نیست، همه همیشه یاد گرفته‌ایم که گلایه‌ها و شکایت‌ها را بگوییم که البته طبیعی است اما این نباید به معنای عدم انجام کارهای موثر و خوب در حوزه کارآفرینی تلقی شود.

    وی اظهار داشت: کار، سرمایه‌گذاری و کارآفرینی در ایران روند مطلوبی را طی کرده اما باید اذعان کرد که در کشور ما به مقوله کارآفرینی، به‌ویژه سرمایه‌داران توجه کافی نشده است، فردی که آورده‌ای ندارد و فقط با ارتباطات و قرض گرفتن درصدد ایجاد کارآفرینی برآمده را فردی سرمایه‌دار یا سرمایه‌گذار نمی‌نامیم، بلکه سرمایه‌گذار فردی است که یا خود سرمایه دارد یا سرمایه را طی قراردادی از جایی جذب کرده است، فردی که بدون هیچ پشتوانه مالی صرفا با دریافت تسهیلات بانکی در بخشی سرمایه‌گذاری کند، سرمایه‌گذار نیست تا بتواند کارآفرین باشد.

    مسوول کانون کارآفرینان خراسان رضوی گفت: لازمه کارآفرینی، داشتن سرمایه است و فقر در جامعه با کارآفرینی از بین می‌رود، توجه به اغنیا و میدان دادن به آنان می‌تواند زمینه‌ساز توسعه کارآفرینی و ایجاد فرصت‌های جدید برای شغل، ارزش‌افزوده و درآمد و ثروت افزایی در جامعه باشد، نه اینکه با ایجاد یک فضای بسته، سرمایه‌داران را وادار به مهاجرت کرد.

    سیاست‌گذاری برای کارآفرینی، یک اصل

    نبود سیاستگذاری بلندمدت و قوانین ویژه کارآفرینی عقیده‌ای است که برخی از فعالان اقتصادی بخش خصوصی آن را یک اشکال اساسی در حوزه کارآفرینی می‌دانند و بدون تحقق این بخش، آینده موفقی برای کارآفرینی متصور نمی‌شوند.

    رییس هیات مدیره انجمن شتاب‌دهنده‌های استان خراسان رضوی گفت: کارآفرینی در تمامی ابعاد جامعه اعم از مباحث اقتصادی و اشتغالزایی نمود دارد و ضروری است سیاستگذاری در این حوزه جامع، مدون، بلندمدت و مستمر باشد و در چرخه تغییر مدیران، دستخوش تحول نگردد.

    محسن روشنک افزود: این در حالی است که در شرایط فعلی، سیاستگذاری در این حوزه مقطعی است و گاه سیاست‌ها با جابه‌جایی مدیران تغییر پیدا می‌کند و در چنین وضعیتی، کارآفرین نمی‌تواند برنامه‌ریزی صحیحی داشته باشد.

    وی خاطرنشان کرد: تا زمانی که نگرش به کارآفرینی یا کارآفرین مثبت نباشد، انگیزه کارآفرینی در افراد از بین خواهد رفت یا به‌طورکلی چنین انگیزه‌ای در افراد مستعد این حوزه شکل نمی‌گیرد، چنانکه هم‌اکنون نیز انگیزه کارآفرین شدن در ایران چندان پررنگ نیست.

    وی اظهار داشت: در سالیان گذشته هرچند که دولت، سیاست‌هایی برای حمایت مالی و معنوی از کارآفرینان داشته است؛ اما این حمایت‌ها ناکافی و بعضاً سلیقه‌ای بوده و به هدف و نتیجه دلخواه نرسیده است. این در حالی است که سیاست‌های کشورهای حوزه خلیج‌فارس و برخی از همسایگان ما در راستای حمایت از کارآفرینی بسیار مطلوب‌تر از کشور ما ارزیابی می‌شود؛ چراکه برنامه‌ریزی آنان در این عرصه بلندمدت است.

    رییس هیات مدیره انجمن شتاب‌دهنده‌های خراسان رضوی بابیان اینکه متاسفانه در حوزه کارآفرینی علاوه بر خلأ قانونی با عدم اجرای قانون نیز مواجهیم، افزود: برای دستیابی به نوآوری، باید سه‌گام اصلی را به ترتیب طی کرد که گام نخست، جریان‌سازی است، بدین معنا که باید جریانی در جامعه شکل گیرد و تکاپویی ایجاد شود تا تمامی عناصر جامعه به‌ضرورت آن موضوع پی ببرند. درواقع، تمامی آحاد جامعه فارغ از پایگاه اجتماعی باید به اهمیت کارآفرینی واقف شوند. در گام دوم، این جریان سازی باید به فرهنگ تبدیل و در جامعه نهادینه شود و آن‌گاه است که کارآفرین می‌تواند ایده‌های خلاقانه و نوآورانه خود را پیاده‌ سازد.

     

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *