×
×
جدیدترین‌‌ها

در نشست خبری مطرح شد؛
احتمال کاهش صادرات فرآورده‌های نفتی

  • کد نوشته: 86765
  • آذر 20, 1402
  • رئیس هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی گفت: پارسال ما ۴.۶ میلیارد دلار صادرات داشتیم که قطعا تا پایان امسال شاهد کاهش این رقم خواهیم بود و این بزرگترین خیانت به تولید و صادرات است. سامانه نیما ۶ میلیارد دلار کسری دارد که این رقم امسال به ۱۰ میلیارد دلار می‌رسد
    احتمال کاهش صادرات فرآورده‌های نفتی

    به گزارش نخست نیوز: احمد معروف‌خانی در نشستی با موضوع موانع پیش روی حوزه تولید و  صادرات فرآورده‌های نفتی با بیان اینکه تصمیم اخیر بانک مرکزی اتحادیه را مشمول تعهد ارزی و ارائه در سامانه نیما کرده است، اظهار داشت: این تصمیم با اقتضای گروه کالایی صادرکنندگان عضو اتحادیه همخوانی ندارد و کارشناسی نیست و آسیب فراوانی را به بخش صنعت منجر خواهد شد و همچنین موجب عدم انتفاع و تعطیلی واحدها می شود. البته وزارت نفت و صمت نیز دیدگاه ما را قبول دارند اما بانک مرکزی هیچ توجهی به این موضوع ندارد.

    وی با بیان اینکه تصمیم بانک مرکزی موجب کاهش آمار صادرات فراورده ها خواهد شد، گفت: پارسال ما ۴.۶ میلیارد دلار صادرات داشتیم که قطعا تا پایان امسال شاهد کاهش این رقم خواهیم بود و این بزرگترین خیانت به تولید و صادرات است.

    رئیس هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردهای نفت، گاز و پتروشیمی خاطرنشان کرد: سامانه نیما ۶ میلیارد دلار کسری دارد و این رقم امسال به ۱۰ میلیارد دلار می‌رسد.

    وی در ادامه به موضوع میعانات اشاره و تصریح کرد: چند ماه گذشته مافیای خام فروشی فضای متشنجی را علیه تولیدکنندگان کوچک مقیاس ایجاد کردند و تمام حرفشان این بود که مینی ریفاینری‌ها رانت خواری می‌کنند و این در حالی است که همان گروه ماهانه یک تا ۲ میلیون بشکه میعانات را به صورت خام صادر می‌کنند و این شرکت‌های خصوصی و پتروشیمی ها را با مشکل تامین خوراک مواجه خواهد کرد.

    معروفخانی افزود: صنعت داخل را به بهانه اینکه درآمد بیشتری بابت صادرات این کالا کسب می‌کنند، با چالش مواجه می‌کنند و نتیجه اینکه واحدها تولید را متوقف کرده و مجبور می‌شویم فرآورده را با قیمت گزاف وارد کشور کنیم.

    وی در ادامه به موضوع انتشار اخبار مربوط به بازگشت محموله های بنزین از افغانستان اشاره کرد و گفت: هرچند وقت بکبار، اخباری از افغانستان پخش می‌ شود که تانکرهای حاوی بنزین صادراتی ایران بازگشت داده شده است که این اخبار، ناشی از شیطنت‌ها و فضاسازی‌های نادرست علیه ایران است.

    رئیس هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردهای نفت، گاز و پتروشیمی بیان داشت: به‌هیچ وجه مرز افغانستان، ملاک سنجش استاندارد فرآورده‌های نفتی نیست و هیچ مکانیزم استانداری در مرزهای افغانستان حاکم نیست.

    وی تاکید کرد: مکانیزم‌هایی را در مرز افغانستان تعبیه کرده‌ اند که با هیچ معیار و استاندارد مشخصی، همخوانی ندارد و براساس تعابیر و تعاریف خودشان، برخی محموله‌ها را برگشت می‌زنند، این‌درحالی است که اگر کسی حاضر به پرداخت هزینه اضافه در مرز شود و با آنها تعامل کند، اجازه عبور داده خواهد شد.

    معروفخانی گفت: یکی از شواهد یهانه‌تراشی و بر اساس معیارهای استاندارد نبودن ادعاهای صورت گرفته برای بازگشت برخی محموله‌ها، این است که بعضا شاهد این بوده‌ایم که مقادیری از فرآورده‌های نفتی که در داخل کشور در بخش سمی تقسیم‌بندی می شوند و به برخی واحدهای پتروشیمی ارسال می‌شوند را به عنوان بنزین در افغانستان خریداری کرده و به‌مصرف می‌ رسانند.

    تصمیم‌گیری در اتاق تاریک/ارزش صادرات امسال به ۱۲ میلیارد دلار می‌رسد

    در ادامه این نشست حمید حسینی با بیان اینکه دولت و کشورها باید به اصول حکمرانی، حاکمیت قانون، شفافیت در امور مالی و اقتصادی پایبند بوده و پاسخگو باشند، اظهار داشت: علاوه بر اینها باید جلب مشارکت و دیگری اثربخشی و کارایی است، ما خود را مکلف به پاسخگویی می دانیم و اگر همه ارکان جامعه پاسخگو باشند خیلی مسائل حل می شود.

    وی با بیان اینکه اگر نقدی به عملکرد سازمان ها داریم به طور شفاف هشدار می دهیم، گفت: ما به سیاست های ارزی نقد داریم زیرا این سیاست علیه صادرات و تنها در راستای تامین منافع واردکننده بوده و مردم در این بین ذینفع نخواهند بود.

    عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فراورده های نفت، گاز و پتروشیمی تاکید کرد: منطقی بود که دولت لیستی از اقلام ضروری را همانگونه که در تمامی دولت های گذشته روال بوده، اعلام می کرد و صادرکنندگان در مقابل ارز؛ این کالاها را وارد می کردند، اما اکنون بانک مرکزی در اتاق تاریک تصمیم گیری کرده و دیگر تصمیمات را وتو می کند، حتما کسانی در پشت پرده از این جابجایی ارز منافع دارند.

    وی در ادامه به موضوع کاهش صادرات برخی اقلام فروارده در ۷ ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل اشاره و اظهار داشت:  در ۷ ماهه امسال ۲ میلیون و ۱۵۵ تن به ارزش یک میلیارد و ۸۹ میلیون دلار صادرات روغن داشتیم و این در حالی است که در همین مدت در سال گذشته این رقم ۳ میلیون ۵۳۰ هزار تن و به ارزش یک میلیارد و ۸۰۵ میلیون دلار بوده یعنی ۳۵ درصد کاهش یافته است.

    وی افزود: همچنین در این مدت، صادرات پارافین به‌میزان ۱۶۰هزار تن و به‌ارزش ۱۲۲ میلیون دلار بوده که نسبت به صادرات ۱۴۱هزار تنی به ارزش ۱۴۵ میلیون دلار در مدت مشابه سال قبل، ارز نظر تناژ افزایش اما از نظر ارزش صادراتی با کاهش مواجه بوده است.

    حسینی افزود: صادرات قیر امسال روند افزایشی داشته یعنی از ۲ میلیون و ۵۵۲ هزار تن به ۳ میلیون و ۳۳۹ هزار تن رسیده و به لحاظ ارزشی نیز از رقم یک میلیارد و ۱۴ میلیون دلار به یک میلیارد و ۴۸۴ میلیون دلار رسیده یعنی ۳۶ درصد رشد داشته است.

    وی با بیان اینکه ما در حال حاضر ۱۲ میلیون تن ظرفیت تولید گاز مایع در کشور داریم، گفت: میزان مصرف داخل این فراورده ۲ میلیون تن است زیرا ۹۷ درصد کشور به گاز شهری متصل است و میزان صادرات آن نسبت به پارسال ۱۴ درصد رشد داشته است.

    عضو هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی خاطرنشان کرد: خیلی از خودروها به صورت غیرقانونی به سمت استفاده از گاز مایع به جای بنزین و CNG رفته اند که دولت به دنبال مدیریت فرآیند عرضه گاز مایع برآمده است.

    وی افزود: در ۷ماهه نخست امسال، ۶ میلیون و ۷۵۰ هزار تن گاز مایع به ارزش یک میلیارد و ۲۰۵ میلیون دلار صادر شده، درحالی که میزان صاردات گاز مایع کشور در زمان مشابه سال قبل، ۵ میلیون و ۱۷۰ هزار تن به ارزش ۹۶۴ میلیون دلار بوده است.

    حسینی با ابراز نگرانی از آینده تولید متانول در کشور گفت: ظرفیت فعلی تولید متانول ۱۴ میلیون تن در سال است و این ظرفیت با بهره‌برداری از طرح‌های جدید به ۲۴ میلیون تن در سال می‌رسد؛ این درحالی است که کل بازار جهانی متانول، ۸۰ میلیون تن در سال است و به‌شدت این وضعیت نگران کننده است.

    وی ادامه داد: در ۷ماهه ابتدایی سال جاری یک میلیارد و ۵۳۶ میلیون دلار صادرات متانول داشتیم، در حالی که میزان صادرات متنول کشور در ۷ماهه ابتدایی سال گذشته یک میلیارد و ۲۴۸ میلیون دلار بود.

    عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فراورده های نفت، گاز و پتروشیمی همچنین بیان داشت: صادرات پلیمرها در ۷ ماهه امسال یک میلیون و ۷۷ هزار تن و به ارزش یک میلیارد و ۷۱۳ میلیون دلار بوده در حالی که در مدت مشابه پارسال این رقم ۲ میلیون و ۲۴۵ تن به ارزش ۲ میلیارد و ۶۷۵ میلیون دلار بوده به این معنا که همین موانع یاد شده منجر به کاهش ۳۵ درصدی صادرات شده است.

    وی افزود: حذف معافیت‌های مالیاتی و اخذ عوارض از صادرات، دلیل اصلی کاهش حدودا یک‌میلیارد دلاری صادرات پلیمر کشور است.

    حسینی ادامه داد: در مورد صاردات اوره، در سال جاری در آمار ۷ماهه، صادراتی ۳ میلیون و ۱۱۱ هزار تنی به ارزش یک میلیارد و ۴۸ میلیون دلار داشته‌ایم که این رقم برای مدت شمابه سال قبل، ۳ میلیون و ۳۵۱ هزار تنی به ارزش یک میلیارد و ۸۵۵ میلیون دلار بود.

    وی با بیان اینکه کل ارزش صادرات اوره،متانول، آمونیاک و پلیمر امسال به ۱۲ میلیارد دلار می رسد، تاکید کرد: پیمان ارزی، بازگشت ارز و لغو عوارض اثر منفی خود را در صادرات نشان می دهد.

    نرخ رشد ۸ درصدی لایحه بودجه دست‌نیافتنی است

    همچنین فریدون اسعدی با اشاره به لایحه بودجه ۱۴۰۳ اظهار داشت: اعدادی که در لایحه بودجه تقدیم مجلس شده نگرانی جدی از حیث کسری و انتشار اوراق بوجود آورده است.

    وی تصریح کرد: دولت انتشار ۴۲ هزار میلیارد تومان اوراق، ۳۲۰ هزار میلیارد تومان واگذاری دارایی و رشد ۵۰ درصدی مالیات (۱۱۲۳ میلیارد تومان) را در دستور کار قرار داده است که اتفاقات بدی را در فضای کسب و کار و حکمرانی در پی خواهد داشت.

    دبیر کل اتحادیه صادرکنندگان فراورده های نفت، گاز و پتروشیمی با بیان اینکه اوضاع کنونی پالس بدی دارد و ما باید واحدهای تولیدی را تعطیل و به سمت سوداگری برویم، خاطرنشان کرد: نرخ رشد ۸ درصدی که در لایحه بودجه عنوان شده دست نیافتنی است.

    وی بیان داشت: در دولت و برخی ارکان تصمیم گیری بخصوص بانک مرکزی گوش شنوا برای نظرات کارشناسی وجود ندارد.

    اسعدی با بیان اینکه لیست اقلام مشمول عوارض صادرات از ۴۵ قلم کالا به ۲۲۹ قلم رسیده گفت: مثلا در مرود صادرات قیر ما در بهترین شرایط تحقق بودجه ۱.۲ تا ۱.۵ میلیون تن مصرف داخل این فراورده را داشتیم اما با عوارض صادرات منجر به این شدیم که بازار هند را که در اختیار ایران بود در اختیار دیگر کشورها قرار دهیم.

    منبع ایلنا

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *