سانحه سقوط بالگرد رئیس جمهور و همراهانش، مصادف شد با واپسین روزهای مجلس یازدهم شورای اسلامی و اکنون روند اعلام کاندیداتوری نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری نیز به شکل موازی با آغاز به کار مجلس دوازدهم پیش میرود و حتی نام برخی چهرههای سرشناس مجلس، در جمع کاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری نیز دیده میشود.
اگرچه به علت سانحه شهادت رئیس جمهور و سایر مقامهای رسمی کشور، مراسم پایان کار مجلس یازدهم به سنت همیشگی ادوار مجلس برگزار نشد، اما مراسم افتتاحیه مجلس دوازدهم شورای اسلامی، دوشنبه ۷ خرداد ماه برگزار خواهد شد. مراسمی که هدایت آن را هیات رییسه سنی اداره میکند. بر اساس آیین نامه داخلی مجلس، اولین جلسه مجلس با حضور حداقل دو سوم مجموع نمایندگان رسمیت خواهد داشت.
هیات رئیسه سنی متشکل از مسنترین فرد از نمایندگان حاضر به عنوان رئیس سنی و فرد بعدی به عنوان نایب رئیس و ۲ نفر از جوانترین نمایندگان حاضر به سمت دبیر است که در جایگاه هیات رئیسه قرار میگیرند؛ بر این اسا، علاءالدین بروجردی منتخب لارستان رئیس هیات رئیسه سنی و حسینعلی شهریاری، منتخب زاهدان نایب رئیس سنی هستند.
از مهمترین رویدادهای روز ابتدایی مجلس، بررسی اعتبارنامه منتخبان است. روند انتخاب هیئت رئیسه مجلس، روز سهشنبه ۸ خرداد ماه انجام میشود و با نزدیک شدن به روز انتخاب رئیس مجلس شورای اسلامی، گمانه زنیها درباره رئیس بعدی مجلس ادامه دارد.
طی ماههای گذشته، حواشی و درگیریهای حزبی بین طیفهای مختلف راه یافته به مجلس دوازدهم کم نبود و به نظر میرسد اختلاف نظرها به ریاست مجلس نیز رسیده است.
صندلی ریاست مجلس و نبرد مدعیان
بین نامزدهای کسب عنوان مجلس شورای اسلامی، نام چند نفر پررنگتر از سایرین است. افرادی که یا سوابق سیاسی متعددی دارند و یا از سوی طیف غالب مجلس دوازدهم مورد حمایت قرار دارند:
محمدباقر قالیباف
گرچه از مدتها پیش محمدباقر قالیباف به عنوان یکی از گزینههای ریاست مجلس مطرح است، اما همزمان با این موضوع، نام محمدباقر قالیباف به عنوان یکی از گزینههای رسیدن به عنوان ریاست جمهوری نیز مطرح میشود. همین موضوع نیز باعث شده است قالیباف را به عنوان پیچیدهترین گزینه ریاست مجلس یا عنوان ریاست جمهوری در نظر بگیریم.
محمدباقر قالیباف، ۸ خرداد ۱۳۹۹ با کسب ۲۳۰ رای از ۲۶۴ رای ماخوذه به ریاست دائم سال اول مجلس یازدهم رسید. در رایگیری هیئت رئیسه مجلس، امیرحسین قاضی زاده هاشمی و علی نیکزاد ثمرین هم به ترتیب با ۲۰۸ و ۱۹۶ رای به عنوان نایب رئیس اول و دوم انتخاب شدند. علاوه بر قالیباف، فریدون عباسی و مصطفی آقامیرسلیم برای پست ریاست مجلس نامزد شده بودند که به ترتیب با کسب ۱۷ و ۱۲ رای از رسیدن به کرسی ریاست پارلمان ناکام ماندند. قالیباف در جلسه فراکسیون اکثریت مجلس توانسته بود رای اول را کسب کند. حمیدرضا حاجی بابایی نماینده همدان در مجلس نیز صبح روز رایگیری از نامزدی برای ریاست مجلس یازدهم انصراف داده بود.
از جمله حاشیههایی که قالیباف طی ماههای اخیر با آن رو در رو شد، اتفاقی بود که فروردین ۱۴۰۱ رخ داد. انتشار عکسهایی در شبکههای اجتماعی از سفر همسر، دختر و داماد قالیباف به ترکیه برای خرید سیسمونی نوزاد خبرساز و به ماجرای «سیسمونی گیت» مشهور شد. مسئله مهاجرت پسر محمدباقر قالیباف به کانادا و رد شدن درخواست او نیز مورد دیگری است که برخی میگویند برای تخریب چهره وی و البته دور شدن وی از عرصه ریاست مجلس مطرح شده است. سلیمی نمین، فعال سیاسی اصولگرا در این باره گفته است: «فرزند قالیباف برای تحصیل به خارج رفته، چه ربطی به پدر دارد؟ درباره تأثیر تخریبها علیه قالیباف و انداختن او از ریاست مجلس باید به این نکته توجه کرد که فردی که متوسل به تخریبگری شده، خودش میداند که نمیتواند در جایگاه ریاست مجلس قرار بگیرد.»
حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس نیز اخیرا ضمن دفاع از قالیباف گفته است: «فکر میکنم با توجه به جمیع جهات احتمالاً اگر اتفاق خاصی پیش نیایید با حدود ۱۶۰- ۱۷۰ آقای قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی شود.» با این وجود به نظر میرسد پایداری چیها دل خوشی از به ریاست رسیدن قالیباف ندارند. حمید رسایی مدیر هفتهنامهی ۹ دی، تصویر شمارهی جدید این هفتهنامه را در کانال خود منتشر کرد. تیتر شماره جدید این هفتهنامه به تغییر قالیباف از ریاست مجلس اختصاص یافته و از تغییر قطعی او سخن گفته است.
منبع فرارو
دیدگاهتان را بنویسید