×
×
جدیدترین‌‌ها

رسانه‌هایی که فقر را به جای بازنمایی، نهادینه می‌کنند

  • کد نوشته: 97777
  • ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • معیشت خانوارهای ضعیف و بعضا متوسط با وضعیت مطلوب فاصله‌ای ملموس دارد و این را همه می‌دانند. در این میان، برخی رسانه‌ها به جای انعکاس تصویر واقعی از فقر یا غنا به دنبال عمق دادن به حس فقر در مخاطبانشان هستند.
    رسانه‌هایی که فقر را به جای بازنمایی، نهادینه می‌کنند

    نخست نیوز،

    در سال‌های اخیر که تورم و گرانی فشار زیادی بر مردم وارد آورده، شاخص‌های مربوط به وضعیت معیشتی خانوارها از رقم تورم کالاهای اساسی و شاخص فلاکت و ضریب جینی تا خط فقر نسبی و مطلق موضوع بحث و نظرهای زیادی در رسانه‌ها بوده و ناظران و کارشناسان اقتصادی بسیار درباره آن سخن گفته‌ و می‌گویند.

    در برخی رسانه‌ها و مطبوعات شاهد انتشار مطالب یا داده‌نماهایی هستیم که به نظر می‌رسد تصویری اغراق‌آمیز از فقر را نشان می‌دهد و می‌تواند بخشی از پازل روایت نوعی ناکارآمدی در سامان وضعیت اقتصادی جامعه را شکل دهد و نهایتا کارکردی سیاسی بیابد

    از دید برخی رسانه‌ها، اوضاع اقتصادی شهروندان آنچنان که گفته می‌شود نامطلوب نیست و صرف‌نظر از مقایسه دلاری درآمدها با کشورهای پیرامون، باید سطح هزینه‌ها را نیز در نظر گرفت و آمار و ارقام بیکاری و تورم و … در همسایگانی مانند عراق و ترکیه و پاکستان و … را نیز از نظر دور نداشت.

    چندی پیش بود که «کیهان» به نقل از یکی از مخاطبانش نوشت: «نمی‌خواهم بگویم وضع مردم خوب و عالی است ولی نه در بالای شهر بلکه در همین میدان خراسان در فروشگاه‌های زنجیره‌ای شهروندانی را می‌بینم که چرخ‌های فروشگاه را پر از جنس و کالا کرده و جلوی هر صندوق باید نزدیک به ۲۰ دقیقه معطل بشویم.» یا اینکه «اگر مردم ما واقعا آن گونه که برخی مدعی‌اند فقیر هستند پس این گردش و تفریح رفتنشان با ماشین‌های شخصی و با این حجم ترافیک چیست؟»

    انتشار چنین گزاره‌هایی آن هم در ستون پیام مخاطبان کافی بود تا سیلی از حمله و انتقاد به سمت این روزنامه به راه افتد.

    از آن سو نیز بعضا در برخی رسانه‌ها و مطبوعات شاهد انتشار مطالب یا داده‌نماهایی هستیم که به نظر می‌رسد تصویری اغراق‌آمیز از فقر را نشان می‌دهد و می‌تواند بخشی از پازل روایت نوعی ناکارآمدی در سامان وضعیت اقتصادی جامعه را شکل دهد و نهایتا کارکردی سیاسی بیابد.

    داده‌نماهایی با طعم فقر

    چند روز پیش بود که «تجارت نیوز» داده‌نمایی با این مضمون انتشار داد که «قرمه سبزی» به عنوان غذای محبوب ایرانی‌ها که «یاسمین مقبلی» هم آن را به فضا برده، هر وعده‌اش برای یک خانواده چهار نفره ۷۱۰ هزار تومان آب می‌خورد.

     

    منبع ایرنا

    <div id="mediaad-g3v2q"></div> <div id="mediaad-jrNj"></div>

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *