اولین سونوگرافی بارداری چه زمانی باید انجام شود؟
در پاسخ به این سوال که اولین سونوگرافی بارداری را در چه هفته ای باید انجام داد، باید گفت اولین سونوگرافی بارداری باید در هفتههای 4 تا 8 بارداری باید انجام شود. اگر قصد دارید از بارداری خود مطمئن شوید، بهترین روش، آزمایش خون بارداری است. در این آزمایش سطح هورمون HCG خون که با نام هورمون بارداری نیز شناخته میشود، مورد بررسی قرار میگردد. اگر این هورمون در خون وجود داشته باشد، میتوان گفت فرد باردار است.
اما موضوع مهمی که تقریباً تمام مادران باردار برای آن هیجان زده هستند، دیدن جنین و شنیدن صدای قلب او است. برای این موضوع حداقل باید تا هفته چهارم بارداری صبر کنید که جنین به مقدار کافی بزرگ شده و قلب او تشکیل شود تا از طریق سونوگرافی قابل مشاهده و شنیدن باشد.
انواع روش های سونوگرافی بارداری
اولین سونوگرافی بارداری را از دو طریق انجام میدهند که در ادامه دو روش را بررسی خواهیم کرد:
1 . سونوگرافی شکمی
در این روش مبدل روی شکم مادر باردار که از قبل به ژل مخصوص آغشته شده است، قرار میگیرد و از طریق امواج فراصوت تصویری برروی مانیتور دستگاه اولتراسوند نمایش داده میشود. برای انجام سونوگرافی شکمی نیاز است هفتههای بارداری بیشتری را سپری کرده باشید تا تصاویر باکیفیتتر و اطلاعات دقیقتری از جنین حاصل شود.
اگر در هفتههای پایینتر اقدام به انجام سنوگرافی کنید، تنها ضخامت جداره رحم قابل ارزیابی است. این یکی از پارامترهایی است که بارداری فرد را اثبات میکند. البته اگر این شرایط برای مادر بارداری ایجاد شود، پزشک متخصص سونوگرافی مجدد برای چند هفته بعد را تقاضا میکند تا جنین قابل مشاهده و شنیدن صدای قلبش امکان پذیر باشد.
2 . سونوگرافی واژینال
میتوان در هفته چهارم برای دیدن جنین و شنیدن ضربان قلب او از سونوگرافی واژینال استفاده کرد. چرا که در سونوگرافی واژینال رحم به مبدل دستگاه سونوگرافی نزدیکتر بوده و تصاویر واضحتری خواهیم داشت.
در این روش مبدل دستگاه که نوع کوچکتر و باریکتری از مبدلهای سونوگرافی است، به ژل و پوشش مخصوصی مجهز شده و سپس از طریق واژن وارد بدن مادر میشود. از این طریق امواج فراصوت را به داخل بدن فرستاده و بعد از برخورد به جنین مجدد وارد مبدل میشوند. سپس از طریق دستگاه سونوگرافی تحلیل میشوند تا در نهایت تصاویری که برروی مانیتور مشاهده میکنید، تشکیل شوند.
اولین سونوگرافی چه زمانی باید انجام شود؟
اولین سونوگرافی بارداری بین هفته چهار تا هفتم بارداری قابل انجام است که برای بررسی لانه گزینی جنین در رحم (قرارگیری در منطقه مناسبی از رحم) و بررسی قلب آن انجام میشود. اگر از سونوگرافی واژینال برای انجام این تصویربرداری پزشکی استفاده شود، میتوان در چهار و نیم هفتگی آن را انجام داد. اما اگر از سونوگرافی شکمی بهره برده شود، باید از هفته ششم به بعد برای انجام آن اقدام کرد.
در نظر داشته باشید مهمترین سونوگرافی های بارداری چهار مورد هستند، که اگر بارداری سیکل طبیعی خود را سپری کند و مشکلی وجود نداشته باشد، هر کدام در زمان مشخصی انجام میشوند.
اولین سونوگرافی بارداری چه نام دارد؟
اولین سونوگرافی بارداری که با نام سونوگرافی ماه اول نیز شناخته میشود، مهمترین سونوگرافی دوران بارداری به حساب میآید. زیرا در طی این سونوگرافی قرارگیری درست جنین در رحم، تشکیل شدن قلب و زمان دقیق زایمان و این موضوع که آیا بارداری میتواند ادامه پیدا کند یا نه مشخص میگردد.
در صورتی که حاملگی خارج از رحم بوده یا قلب جنین تشکیل نشده باشد، از طریق مراجع قانونی دستور پایان دادن به بارداری صادر خواهد شد. بنابراین دستگاههای اولتراسوند یا همان دستگاههای سونوگرافی که مورد استفاده قرار میگیرند، بسیار مهم هستند. زیرا این دستگاهها با تشخیص درست ارتباط مستقیم دارند.
موارد قابل مشاهده در سونوگرافی اول
اگر برای انجام اولین سونوگرافی بارداری در هفته ششم تا هشتم اقدام کنید، اگرچه اندامهای جنین تشکیل نشده است، اما سونوگرافیست میتواند موارد زیر را مورد بررسی قرار دهد و شما از سلامت آنها با خبر سازد:
- مشاهده ساک و کیسه زرد درون آن در این سونوگرافی قابل مشاهده است.
- مشاهده تپیدن قلب جنین و شنیدن صدای آن
- تشکیل شدن بند ناف در این سونوگرافی قابل تشخیص است.
- مشاهده کیسه زرد و ساک در داخل رحم که نشان دهنده جایگاه طبیعی جنین است.
آمادگی های لازم برای اولین سونوگرافی بارداری
برای انجام این سونوگرافی باید مثانه پر بوده و مادر از شب قبل مایعات فراوان نوشیده باشد تا سونوگرافی به درستی انجام شود. همچنین اگر سونوگرافی شکمی برای شما تجویز شده است، حتماً یک لباس گشاد و راحت استفاده کنید تا سونوگرافیست به راحتی بتواند بررسی لازم را انجام دهد.
برای سونوگرافی ترانس واژینال مادر باردار باید تمام لباسهای قسمت پایین تنه را دربیاورد و برروی تخت مخصوص معاینه دراز بکشد. این روش ممکن است کمی با درد همراه باشد، اما به طور کلی این روش هیچ گونه ناراحتی را برای فرد ایجاد نخواهد کرد.
عوارض احتمالی سونوگرافی در بارداری
برای انجام تصویربرداری به روش سونوگرافی از امواج فراصوت استفاده میشود. این امواج جزء پرتوهای یونیزه نبوده؛ بنابراین هیچ گونه مشکلی را برای جنین و مادر ایجاد نخواهد کرد.
تنها موردی که باید به آن دقت شود این است که در بعضی از سونوگرافیهای دوران بارداری که معمولاً اجباری هم نیستند. مانند سونوگرافی سه بعدی یا چهار بعدی از امواج فراصوت با نیروی بیشتری استفاده میشود که مقداری گرما در اثر برخورد با اندامهای جنین ایجاد میکند. این گرما ممکن است سبب آسیب به مغز جنین شود. بنابراین توصیه میشود از انجام خودسرانه این سونوگرافیها یا انجام سونوگرافیهای بیدلیل خودداری شود.
نکاتی درباره بارداری که باید حتما بدانید!
معمولاً دوران بارداری را به سه بازه زمانی سه ماهه اول، دوم و سوم تقسیم میکنند. هر کدام از این مراحل با ویژگیهای خاصی همراه بوده و هر کدام دارای نکات مهمی هستند.
از نکات مهم بارداری در سه ماهه دوم میتوان به انجام تست غربالگری سندرم داون اشاره کرد. این غربالگری که کوآد مارکر نامیده میشود، برای بررسی سندرم داون، تریزومی 18، نقص لوله عصبی (ONTD) و سندرم 3SLO انجام میگردد.
در هر دوره از بارداری نکات مهم در خصوص تغذیه مادر، حرکات جنین، اهمیت انجام تست های غربالگری دوران بارداری و … وجود دارد که پزشک، شما را در جریان آنها قرار خواهد داد و شما با توجه به این نکات دوران بارداری خود را به بهترین شکل سپری خواهید کرد.
کلام پایانی
اولین سونوگرافی بارداری برای تعیین مسیر بارداری بسیار حائز اهمیت است. زیرا میتوان گفت تعیین کننده این موضوع است که آیا بارداری قابل ادامه است یا خیر. همچنین میتوان گفت اولین تستی که مشخص میکند شما دو قلو باردار هستید یا خیر همین سونوگرافی است. بنابراین برای انجام آن تعلل نکنید و به یک مرکز مجهز مراجعه کند. همچنین اگر پزشکی که به او مراجعه می کنید، از دستگاه های سونوگرافی هندهلد استفاده می کند، می تواند بدون معطلی سونوگرافی را در مطب خود انجام دهد و شما نیازی نخواهید داشت که به مراکز سونوگرافی مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید