فعالیتهای سیاسی و نظامی، دو حوزه حساس، حیاتی و مهم کشورها و دولتها محسوب میشود. در حوزه سیاسی، مسایل مهم کلان اجتماعی و سیاسی به محل بحث و اجرا گذاشته میشود و در حوزه نظامی نیز امنیت و افزایش توان نظامی و همچنین عملیاتهای برونمرزی از شاخصهای مهم و حیاتی محسوب میشود. اصولا، اعتقاد بر این است که در این دو حوزه افرادی در مسند امور قرار بگیرند که دارای ویژگیهای برجسته و خاصی باشند؛ زیرا در غیر این صورت با اتخاذ رویههای اشتباه و ناصواب ضررهای جبرانناپذیری به کشور یا دولت وارد میشود. برخی ویژگیها مکمل محسوب میشوند و درصورتیکه یکی بدون دیگری در فردی موجود باشد، زمینههای اشتباه محاسباتی و یا استراتژیکی فراهم میشود. بهعنوان نمونه، دو ویژگی شجاعت و تدبیر را میتوان نام برد که بهصورت کلی مکمل یکدیگرند؛ زیرا شجاعت درصورتیکه با تدبیر و دوراندیشی توأمان نباشد، میتواند زمینههای اتخاذ تصمیمات اشتباه تاکتیکی و استراتژیکی را فراهم کند. از سوی دیگر، چنانچه تدبیر بدون ویژگی شجاعت در نظر گرفته شود، ممکن است رهبران و یا نخبگان باوجوداینکه استراتژیها و تاکتیکهای مناسب را در یک برهه یا در یک خصوص تشخیص میدهند فاقد اراده و شجاعت کافی برای اتخاذ آن تصمیم باشند و درنتیجه باوجوداینکه به رویه نادرست خودآگاهاند، ممکن است این روند نامناسب را همچنان ادامه دهند. بنابراین، دو ویژگی شجاعت و تدبیر را بهعنوان دو ویژگی مکمل میتوان لازمه و ضرورت اساسی برای نخبگان و رهبران در حوزه نظامی و سیاسی در نظر گرفت.
جمهوری اسلامی ایران از زمان تاسیس خود در سال ۱۳۵۷ تاکنون توانسته است در دو حوزه سیاسی و نظامی قدرت خود را در منطقه غرب آسیا تحکیم کند. در این میان، نقش حضرت امام خمینی رحمهالله علیه بهعنوان معمار و بنیانگذار انقلاب اسلامی، حضرت آیتالله خامنهای در جایگاه رهبری انقلاب و برخی از فرماندهان نظامی و شخصیتهای سیاسی قابلذکر است. بیتردید، جایگاه سردار سلیمانی در میان نخبگان جمهوری اسلامی در راستای تحکیم قدرت و نفوذ نظام مساله آشکار و بدیهی است. بر همین مبنا و با توجه به اینکه سردار سلیمانی معمار محور مقاومت در سالهای اخیر شناخته میشود، در این نوشتار تلاش خواهد شد تا به بررسی دو ویژگی شجاعت و تدبیر در شخصیت سردار سلیمانی در دو حوزه نظامی و سیاسی پرداخته شود.
سردار سلیمانی، بیشتر بهواسطه فعالیتهای نظامی و عملیاتی در مناطق برونمرزی علیه رژیم صهیونیستی و آمریکا شناخته میشود. بنابراین، وجههی ایشان در بُعد داخلی و خارجی بیشتر با فعالیتهای نظامی و نظامیگری شناخته میشود. بااینحال، فرمانده نظامی باید دارای قابلیتی باشد که طیف وسیعی از شهروندان یک جامعه یا چند ملت وی را بهعنوان شخصیت مورداحترام در نظر بگیرند. ازآنجاییکه سردار سلیمانی، حتی میان برخی گروههای مخالف جمهوری اسلامی نیز دارای محبوبیت است و همچنین ملتهای مسلمان منطقه که دارای روحیه آمریکاستیزی و ضدیت با رژیم صهیونیستی دارند، او را تکریم میکنند، میتوان گفت ایشان دارای صفات و کاریزمای قابلتوجهی بوده است. در این زمینه، ویژگیهای مختلفی از ایشان میشود ذکر کرد، امّا بر اساس آنچه پیشازاین گفته شد، هدف این نوشتار بررسی دو ویژگی شجاعت و تدبیر ایشان در دو عرصه نظامی و سیاسی است. بنابراین، این دو ویژگی در ساحت شخصیتی سردار سلیمانی در حوزه نظامی موردبررسی قرار میگیرد.
در خصوص شجاعت سردار سلیمانی در حوزه عملیات نظامی و نظامیگری تقریباً اتفاقنظر بینالمللی وجود دارد. حضور در خط مقدم مبارزه با تروریسم، آنهم داعش یکی از خشنترین و افراطگرایانهترین انواع آن، نشاندهنده شجاعت بیحدواندازه سردار سلیمانی در نبردهای میدانی بوده است. روزنامه هندو که پس از تایمز آو ایندیا و هندوستان تایمز سومین روزنامه بزرگ انگلیسیزبان در هندوستان مطرح است، این ویژگی سردار سلیمانی را موردتوجه و پوشش رسانهای قرار داده است. این روزنامه انگلیسیزبان هندی، در مطلب سوم ژانویه ۲۰۲۰ خود، از سردار سلیمانی بهعنوان یکی از شجاعترین فرماندهان غرب آسیا نامبرده است. این روزنامه هندی با اشاره به سابقه سردار سلیمانی در طول جنگ هشتساله ایران و عراق مینویسد، شجاعت مثالزدنی او در همان اوایل جوانی و جنگ ایران و عراق موجب توجه فرماندهان نظامی و مقامات بلندپایه ایران شد و همین شرایط موجب شد که او را به فرماندهی لشکر ۴۱ ثارالله منصوب کنند. این روزنامه هندی در ادامه اشاره میکند که سردار قاسم سلیمانی پس از جنگ ایران و عراق به دلیل درهمریختگی تحولات غرب آسیا در چند جبهه همزمان درگیر بود؛ از یکسو، درنبرد باسیاستهای توسعهطلبانه آمریکا در غرب آسیا قرار داشت و از سوی دیگر، با جنایات رژیم صهیونیستی مقابله میکرد و بعد با خشنترین و بیرحمانهترین نوع تروریسم افراطی به نبرد پرداخت. این روزنامه هندی تفاوت بارز سردار سلیمانی با فرماندهان کلاسیک را حضور در میدانهای عملیاتی میداند و معتقد است برخلاف فرماندهان کلاسیک که در ستادهای فرماندهی و از طریق استفاده از ابزارهای پیشرفته تسلیحاتی واحدهای تحت امر خود را کنترل میکنند، سردار سلیمانی بهصورت فیزیکی در خطوط مقدم نبرد حضور داشت و بهصورت مستمر بین جغرافیای محور مقاومت در حرکت بود. مکان شهادت سردار سلیمانی میتواند تاییدی بر ادعاهای روزنامه هندی در نظر گرفته شود، زیرا سردار سلیمانی در کشوری هدف قرار گرفت و به شهادت رسید که آمریکاییها بهصورت گسترده حضور نظامی و اشراف اطلاعاتی داشتهاند. این امر نشان میدهد که سردار سلیمانی همواره در مسیر تردد و عملیات دشمنان قرار داشته است.
دیدگاهتان را بنویسید