به گزارش نخست نیوز؛ دکتر مهدی یاراحمدی خراسانی_اینکه دلیل اصلی چنین اتفاقی آلودگی آبها ، آزمایشهای نظامی ، نشت گاز و نفت به آب ، وجود مواد رادیواکتیو و یا هر دلیل دیگری از این جنس است کاملا مشخص نیست . ولی نکتهی حایز اهمیت اثرات منفی زیستمحیطی این اتفاق است که دل همهی دوستداران حیوانات و سلامت بستر آبها و طبیعت را به درد میآورد. چنین اتفاقی در کشور ما همسالهای متمادی است که به وقوع میپیوندد . اما نه بین نهنگها بلکه میان انسانها ! هرساله در آستانهی حلول سال جدید عدهی زیادی از هموطنان بر مرکب مرگ سوار میشوند و گویی همچون نهنگها خودخواسته جان به جانآفرین تسلیم میکنند. چقدر سخت و تلخ است خانوادهای که با کلی امید و آرزو خود را آمادهی ورود به سال جدید و بهرهگیری از مواهب و نعمات استمرار حیات و روز و سال نو میکند اما آوار غم بر سرش فروریخته ، داغدار شده و کاخ رویاهایش بهسادگی نابود میگردد. متاسفانه این روند تنها محدود به نوروز نیست هرچند در این ایام خیلی بیشتر است اما در طول سال تداوم دارد و افراد زیادی در سفرهای جادهای جان خود را از دست میدهند . درحالیکه حتی مرگ یک نفر هم در جادهها پذیرفتهشده نیست .
اما بهراستی اشکال کار کجاست که بااینهمه مطالعه و برنامهریزی، پیشبینیها و پیشگیریهایی که صورت میپذیرد کماکان کشور ما از رکوردداران تصادفات جادهای در سطح جهان است؟ به نظر میرسد موارد زیر از مهمترین مسایلی هستند که بهعنوان عوامل تاثیرگذار میبایست موردتوجه دستاندرکاران مربوطه قرار گیرد:
عامل انسانی: متاسفانه باوجود آموزشهای فراوان و اعمال قانونهای شدید از سوی پلیس راهور هنوز عامل انسانی از مهمترین عوامل بروز تصادفات جادهای است. نگاهی به آمارهای پلیس جاده بیاندازید ؛ سرعت و یا سبقت غیرمجاز، انحراف به چپ و راست ، رانندگی در حالت خوابآلودگی و خستگی و بسیاری دیگر عواملی ازایندست باعث بروز تصادفات شدید میگردند. که این مساله نشان میدهد باوجود تجارب فراوان و صحنههای دلخراشی که مردم هرسال میبینند هنوز در فرهنگ رانندگی و رعایت اصول و قوانین به بلوغ کافی نرسیدهایم.
اتوموبیل های ناایمن و غیراستاندارد : بخش عظیم مردم از تولیدات خودروهای داخلی استفاده میکنند. بخواهیم حقیقت را قبول کنیم یا نه بسیاری از این اتوموبیل ها (خصوصا ماشینی که آمار دارندگان آن بالاست و همه میشناسیم) اصلا اتوموبیل جاده نبوده و از حداقلهای ایمنی برخوردار نیستند . امری که متخصصان نیروی انتظامی بارها بدان اشارهکردهاند و حتی گهگاه مانع شمارهگذاری آنها شدهاند . که با اصلاحاتی دوباره روانهی بازار گردیدهاند . اگر با برخورد جدیتر با این مساله در سال حتی مانع مرگ یک نفر بشویم هر هزینهای در این راستا صورت پذیرد ارزش دارد.
راهها و جادههای غیراستاندارد: هرچند در سالهای اخیر در توسعهی راهها ، شناخت نقاط پرخطر ، استانداردسازی و دو بانده کردن جادهها اقدامات زیادی صورت گرفته است اما آنچه از آمار هویداست هنوز این اقدامات کافی نیست . نشان به آن نشان که عامل بسیاری از تصادفات کماکان مشکلات ناشی از جادههای ناایمن است.
سخن در این راستا بسیار است و مجال رسانه محدود ! باوجودآنکه صداوسیما و رسانههای مختلف مکتوب و دیجیتال بسیار فراوان به این موضوع پرداختهاند ، اما واقعا آزاردهنده است که هر چه در این رابطه سخن میگوییم و قلم میزنیم از رونق نمیافتد . پرداختن به معضل سوانح جادهای خصوصا در ایام نوروز گویی سوژهای است که برایش پایانی متصور نیستیم و انگار رسم همواره و هرساله ما شده است که باید در چنین روزهایی برای آسیب دیدگان و درگذشتگان سفرهای نوروزی اینچنین مرثیهسرایی کنیم. با همهی این تفاصیل نمیشود دست روی دست گذاشت و کشته شدن عدهی زیادی از هموطنان را که گویی نوعی خودکشی دستهجمعی است به نظاره نشست. همانطور که اقدامات مختلف پلیس راهور، راهسازی و سایر نهادهای مربوطه تا حد زیادی این آمار را کاهش داده و یا روند رو به رشد آن را متوقف نمودهاند پس حتما میتوان بازهم اقداماتی انجام داد تا زمانی فرارسد که این آمار تا حداقل ممکن کاهشیافته و مردم کشورمان از موهبت ایرانگردی و سفرهای خانوادگی با حلاوت بهرهمند شوند. البته نباید این موضوع را فراموش کرد که بخش عظیم تحقق هدف مقدس کاهش تصادفات و سوانح جادهای منوط به رعایت اصول و قوانین و احترام به فرهنگ رانندگی از سوی مردم است.
دیدگاهتان را بنویسید