به گزارش نخست نیوز؛
دانشگاههای کشور در سالهای اخیر با مجموعهای از چالشهای پیچیده و چندوجهی مواجه بودهاند. ابر مسائلی که از سالها قبل حلنشده باقی ماندهاند، امروز میراثی از چالشهای ریز و درشت بر جا گذاشتهاند که تاثیرات عمیق آنها در نظام آموزشی قابل مشاهده است.
ابر چالشهایی مثل مشکل نظام تامین مالی دانشگاهها، کمبود بودجه و وابستگی آنها به بودجههای دولتی؛ همراستا نبودن فعالیتهای پژوهشی و فناورانه با نیازهای واقعی کشور و ارتباط اندک دانشگاهها با صنعت؛ انسجام نداشتن نظام حکمرانی و سیاستگذاری و موازیکاری نهادهای مختلف در آموزش عالی؛ تعداد بسیار زیاد دانشگاهها و اجرا نشدن طرح آمایش آموزش عالی؛ عدم اتصال دانشگاهها به جامعه، قطع ارتباط بدنه نخبگانی با مردم، بیاعتمادی به علم و رواج شبهعلم؛ بیانگیزگی دانشجویان و اساتید و مهاجرت نخبگان و همچنین متناسب نبودن آموزشهای دانشگاهی با نیازهای بازار کار؛ از جمله مسائل کلانی هستند که آموزش عالی سالهای سال با آنها دست به گریبان بوده است.
در کنار این ابر چالشها آموزش عالی در سال ۱۴۰۳ با مسائلی مواجه بوده که دامنگیر ۱۴۰۴ هم خواهد بود. در این گزارش به برخی از این مسائل میپردازیم.
جیب خالی دانشگاهها
با وجود اینکه موضوع نظام تامین مالی دانشگاهها و وابستگی دانشگاهها به بودجه دولتی یکی از ابرچالشهای نظام آموزش عالی است؛ در سالهای اخیر به دلیل شرایط اقتصادی کشور کمبود منابع مالی پررنگتر شده است.
بر اساس دادههای گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در مورد بودجه آموزش عالی در سال ۱۴۰۴؛ در سال ۱۳۹۸ سهم آموزش عالی از مصارف بودجه عمومی حدود ۴ درصد بوده که این میزان در سال ۱۴۰۳ به ۲.۸ درصد رسید و در لایحه بودجه ۱۴۰۴ نیز این سهم با افزایش بسیار جزئی به ۲.۸۲ درصد رسیده است.
منبع مهر
دیدگاهتان را بنویسید