به گزارش نخست نیوز،
«معصومه صالحی» رئیس انجمن آلزایمر ایران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره وضعیت بیماری آلزایمر در کشور و شیوع آن در جوانان گفت: در حال حاضر بر اساس آمار جهانی و سن جمعیت کشور حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر فرد مبتلا به آلزایمر در کشور وجود دارد، اما انواع دمانس در جوانی از جمله دمانسهای قابل برگشت ممکن است بیشتر باشد. بیماری کرونا موجب شد سن ابتلا به دمانس نه الزاما خود بیماری آلزایمر بلکه اختلال خفیف شناختی یا مرحله پیش از آلزایمر در کشور کاهش یابد. افراد با اختلال خفیف شناختی مراجعه کردهاند و تحت درمان قرار گرفتند و هر چه مشکلات اختلال شناختی زودتر تشخیص داده شود، این بیماری میتواند به درمان جواب دهد.
وی افزود: کم کاری و پرکاری تیروئید، افسردگی، کمبود ویتامین ب ۱۲ و ویتامینهای ضروری بدن، ضربههایی که به سر وارد میشود و مصرف برخی داروها ممکن است منجر به اختلالات شناختی در افراد شود، اما اگر بیماری افسردگی در افراد درمان شود، آنها به سمت بیماری آلزایمر و دمانس نمیروند. زمانی که فرد دچار اختلال شناختی میشود و در انجام کارهای روزانه دچار فراموشی میگردد، اگر به موقع مراجعه کند و تست انجام دهد و تشخیص و درمان لازم انجام شود، میتوان از ابتلای افراد جوان در سنین بالاتر به بیماری آلزایمر جلوگیری کرد.
صالحی خاطرنشان کرد: سال گذشته ۴۰۰ نفر با اختلال خفیف شناختی و یا پیش آلزایمر در سنین ۴۵ تا ۶۵ سال مراجعه کردند که تحت درمان قرار گرفتند. در برخی از این تعداد تشخیص بیماری افسردگی داده شد و با مصرف دارو و درمان تلاش شد به سمت بیماری آلزایمر نروند. اختلال خفیف شناختی علل مختلفی دارد و اگر زودتر تشخیص داده و درمان شود، به سمت بیماری آلزایمر نمیرود. این اختلال ۱۵ تا ۲۰ سال زودتر شروع میشود اما اگر بیماری آلزایمر باشد با تشخیص زودهنگام میتوان این بیماری را کنترل کرد. بیماری آلزایمر متعلق به سالمندان در سنین ۶۵سال به بالا است اما در شرایط حاضر متاسفانه جوانان را نیز درگیر کرده است.
رئیس انجمن آلزایمر در ادمه عنوان کرد: به غیر از بیماری کرونا استرس، اضطراب، فشارهای عصبی، آلودگی هوا در ابتلا به بیماریهای اختلال شناختی و دمانس در سنین جوانی نقش دارند. افراد به دلیل آلودگی هوا نمیتوانند اکسیژن مناسب دریافت کنند تنفس خوب داشته باشند و دچار بیماریهای تنفسی میشود و وقتی اکسیژنرسانی به بدن خوب انجام نشود افراد دچار مشکلات قلبی و مغزی میشوند.
وی در ادامه افزود: اگر سبک زندگی را تغییر دهیم در سلامت بدن بسیار تاثیرگذار است که یک روش آن ورزش است. ورزشهای هوازی برای بهبود عملکرد مغز و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای دمانس عقلی موثر است. اگر روزانه ۳۰ دقیقه پیاده روی متوسط انجام دهیم در خونرسانی به مغز وجوانی بدن میتواند اثرگذار باشد. از طرفی اگر از رژیم غذایی مناسب پیروی کنیم وروغنهای اشباع شده، استفاده از غذاهای فست فود و دارای افزودنیها را به حداقل برسانیم و استفاده از سبزیجات بصورت خام یا آب پزدر پایه غذایی خود قرار دهیم. همچنین بجای استفاده از پروتین قرمز از پروتئین سفید و حبوبات استفاده کنیم، میتواند در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای زوال عقلی و آلزایمر جلوگیری کند.
صالحی با اشاره به اینکه مصرف برخی داروهای اعصاب مانند داروهای خواب در ابتلا به بیماریهای اختلال شناختی تاثیرگذار است، گفت: بیماریهای دمانس مغزی و دمانس کذب بر اثر استفاده از برخی داروها ایجاد میشود و برروی سیستم عصبی تاثیر میگذارد. مصرف خودسرانه و بیش از حد قرصهای اعصاب و قرصهای خواب فرد را در معرض ابتلا به بیماری دمانس مغزی قرار میدهد و بر روی عملکرد ذهن و مغز تاثیر میگذارد و با ایجاد مشکلات خلقی به مرور در خواب فرد اختلال ایجاد میکند. فرد باید تحت نظر پزشک این دروها را مصرف کند و استفاده از این داروها طبق دستور پزشک میتواند تاثیرات مثبت بهتری برای بیماریها داشته باشد.
وی با بیان اینکه ابتلا به بیماریهای اختلال شناختی و دمانس مغز در جهان افزایش پیدا کرده است، گفت: بیماری کرونا ابتلای افراد به بیماری آلزایمر را در سطح جهان افزایش داد. اپیدمی کرونا شرایطی ایجاد کرد که به دلیل افزایش استرس، اضطراب و کاهش ارتباطات و انزوا موجب پیشرفت بیماری آلزایمر در سطح جهان شد.
رئیس انجمن آلزایمر تاکید کرد: تحقیقاتی در دنیا برای کشف داروهای جدید برای بیماری آلزایمر در دست مطالعه است. این داروهای جدید روی بیماران انسانی تست شد اما نتیجهای در بر نداشت. اکنون در آمریکا در حال تحقیق بر روی داروهایی هستند تا بیماری را در مرحله اول تشخیص دهد و از پیشرفت بیماری جلوگیری کنند.
صالحی افزود: مراکز خاص یا انجمن آلزایمر تستهای شناختی و افسردگی انجام میدهند و افراد پس از تشخیص ابتلا به بیماری دمانس مغزی تحت درمان قرار میگیرند. در صورت تشخیص ابتلا به اختلال آلزایمر داروهای کنترل کننده نه درمان کننده تجویز میشود چون بیماری آلزایمر درمان ندارد و اگر یکسال زودتر تشخیص داده شود بیماری ۵ سال به تعویق میافتد.
وی در پایان گفت: انجمن آلزایمر ایران برنامههایی برای کودکان با هدف گسترش ارتباط عاطفی بین نسلها، کاهش مشکلات بهداشتی زبانی خانواده و همچنین پیشگیری از اختلالات شناختی از دوران کودکی ارائه کرد که در دنیا مقام اول را کسب کرد و به عنوان مدلی برای دنیا انتخاب شد و این باعث افتخار ایران است. برنامههای مختلفی در سالهای قبل از کرونا برگزار کردیم و اکنون هم به صورت آنلاین این برنامهها برگزار میشود. در استانها برنامههایی پیگیری و اجرا شد. طی دو ماه گذشته برنامه گستردهای در حوزه آموزش با حضور کارشناسان مراکز برگزار کردیم که تمام استانهای جنوب شرقی شرکت کرده بودند. همچنین در دو استان یزد و قزوین با همکاری سازمان بهزیستی برنامه غربالگری آلزایمر انجام دادیم. حدود ۵۸ هزار نفر غربالگری شدند که ده درصد ازاین افراد مشکل اختلالات شناختی و دمانس مغزی داشتند که به پزشک متخصص ارجاع داده شدند.
منبع ایلنا
دیدگاهتان را بنویسید