به گزارش نخست نیوز،
خبر قبولی در دانشگاه که میرسد، حتی اگر دانشگاه دورتر از خانه و شهر محل زندگی باشد، موجی از شادی در میان خانواده میپیچد و نودانشجو، بعد از سه سال سخت کنکوری بودن، یک نفس راحت میکشد. بله، کنکور تمام شده است اما به جای آن، چالشهای دیگری شروع میشود که روش حل کردن آن، در آموزش مدارس جایی نداشته است. نخستین چالش زندگی در شهری دیگر با فرهنگی متفاوت است و چالش بعدی زندگی در خوابگاه است، با دیگر دانشجویانی که هر کدام به شیوهای با این چالشها درگیر هستند.
دوران کنکور و مدرسه
زندگی دانشآموز با روحیات نوجوانی، دارای مختصات مربوط به خودش است. اصلیترین دغدغه در دوران مدرسه، درسخواندن به ویژه در دوران کنکور است. دانش آموز صبح که بیدار میشود، لباسهایش را تمیز و مرتب مییابد. صبحانه میخورد و به مدرسه میرود. در بازگشت به خانه هم شیوه به همین صورت است، وعده غذای بعدی توسط خانواده آماده شده است.
وی در کارهای خانه و یا خارج از خانه ممکن است شراکت کند اما باید توجه داشت بنظر میرسد کنکور دلیل خوبی برای جدایی از تمام مراحل روزانه زندگی است. البته که سبک زندگی تمامی دانشآموزان کنکوری به این شکل نیست اما در این گزارش سعی شده است به سبک زندگی شایع و پذیرفته شده در جامعه پرداخته شود.
استقلال و مسئولیت جوانی
در تعریف واژه سبک زندگی آمده است، راه و روشی که فرد یا گروهی از مردم زندگی میکنند. راه و روش زندگی در دوران دانشآموزی درس خواندن بوده است و بس. اما راه و روش زندگی در دوران دانشجویی، آن هم برای دانشجویانی که دور از خانه زندگی میکنند، میتواند به این صورت باشد؟ زیست دانشجویی و سبک زندگی دانشجویی چگونه است؟
اول مهر به دانشگاه و شهر محل تحصیل به همراه خانواده برای ثبتنام مراجعه میشود. همه کارهای اداری انجام گرفته است و زمانی میرسد که جوان باید از خانواده خود جدا شود. جوانان در سن هجده سالگی اغلب تجربه جدا بودن از خانواده را ندارند. وی تا چند روز گذشته در کنار خانواده زندگی میکرده و تمام نیازهای مادی و عاطفی از سمت خانواده تامین بوده است. تجربه جدایی از خانواده، از اصلیترین تغییرات در زندگی است.
مدیریت زندگی در تمام ابعاد فردی، اجتماعی، مالی و… بر عهده دانشجو خواهد بود. از تنظیم زمان خواب تا رزرو به موقع غذا، مدیریت مالی، حفاظت از لوازم شخصی، انجام کارهای فردی مانند شستشوی لباسها و ظروف و رعایت بهداشت را دانشجو باید انجام دهد و دیگر کسی نیست تا به او در انجام این موارد کمک نماید.
تابآوری و پذیرش زندگی خوابگاهی
طبق آخرین آمار سازمان امور دانشجویان وزارت علوم و تحقیقات در مهرماه سال جاری، ۲۵۰ هزار دانشجو ساکن خوابگاههای دانشجویی هستند. خوابگاه دانشجویی محلی برای همزیستی دانشجویان از شهرها و فرهنگهای متفاوت است، اما چه میزان دانشجویان این تفاوتها را تاب میآورند؟
دانشجویانی که به خوابگاه میآیند از شهرها، فرهنگها و اقوام مختلف هستند که در کنار آن، هر کدام در خانوادهای با سبک زندگی و عادات به خصوصی رشد یافتهاند. در خوابگاه به دانشجو یک تخت در اتاقی داده میشود و اغلب به صورت اتفاقی با تعدادی دیگر هماتاق میشوند، که ممکن است همرشته نباشند و یا حتی سال ورودیشان نیز یکسان نباشد.
زندگی گروهی، آدابی دارد که عدم رعایت آن باعث ایجاد منازعات خواهد شد. به عنوان مثال ساعت خواب و بیداری دانشجویان باید بر اساس برنامه کلاسی برنامهریزی شود و عدم رعایت آن ممکن نه تنها به دانشجو، بلکه به دیگر افرادی که با او در یک اتاق زندگی میکنند، آسیب بزند. بنابراین همه مسئله در سبک زندگی جدید میزان تابآوری نیست، بلکه میزان پذیرش سبک زندگی جدید و تطبیق دانشجو با محیط و شرایط است.
شهر جدید، فرهنگ جدید
از مهمترین چالشهای زندگی دانشجویی، زندگی در شهری دیگر است. شهری که خیابانها و مردمش را نمیشناسد و از فرهنگ رایج در آن شهر اطلاعی ندارد. ارتباطات اجتماعی دانشجو در این شرایط محدود به دانشگاه میشود. دانشجو برای ایجاد ارتباط بیشتر باید خود را با فرهنگ شهر محل تحصیل تطبیق دهد. در بسیاری از موارد دیده میشود دانشجو لهجه و گویش خود را به خاطر آنکه ممکن است مورد قبول جامعه اطرافش قرار نگیرد، پنهان میکند. همچنین ممکن است شروع به یادگیری لهجه یا گویش شهر محل تحصیل کند. دانشجویان بسیاری هستند که به دلایل بسیاری نمیتوانند خود را با فرهنگ شهر محل تحصیل تطبیق دهند و مورد پذیرش جامعه آن شهر قرار نمیگیرند و این مسئله موجب ایجاد سرخوردگی، اضطراب و افسردگی در میان آنها میشود.
باید در این مسئله طور کلی توجه شود که نوجوانان در دوران تحصیل در مدرسه، برای زندگی در دوران دانشجویی هیچگونه آموزشی دریافت نمیکنند و زندگی دانشجویی کمترین شباهتی به زندگی دوران دانشآموزی ندارد. جوان زمانی که دانشجو میشود، خود را در شرایط و سبک زندگی جدیدی میبیند که نمیداند چگونه باید آنها را مدیریت کند و با چالشهای آن مواجه شود.
تابآوری در زندگی دانشجویی در هر فرد متفاوت است، بعضی دانشجویان به سبب تغییر هویت اجتماعی خود و کسب استقلال نسبت به دوران نوجوانی، بسیار راحتتر خود را با سبک زندگی جدید تطبیق میدهند. بعضی نیز میزان بیشتری در زندگی به خانواده وابستگی دارند، که تابآوری آنان نسبت به دیگران دانشجویان پایینتر است. این دانشجویان بیشتر درگیر افسردگی و اضطراب در دوران تحصیل خود میشوند که امید است با وجود افزایش مراکز مشاوره در دانشگاه و خوابگاهها، بتوانند در این شرایط از دیگران کمک دریافت کنند.
منبع فرارو
دیدگاهتان را بنویسید