به گزارش نخست نیوز، محدودیت بنزینزدن در هر بار مراجعه به جایگاه سوخت اولین اقدام دولت مسعود پزشکیان در حوزه معضل بنزین محسوب میشود و اگرچه آنقدرها تبعات ندارد، اما کارشناسان و مردم را در بهت و حیرت فروبرده است.
قیمت بنزین مدتهاست ثابت مانده و کسی جرات ندارد سمتش برود. مسعود پزشکیان در رقابتهای انتخاباتی قول داد بدون اطلاع افکار عمومی درباره قیمت بنزین دست به اقدام جدی نزند. دو ماه و هشت روز بعد، به شکل ناگهانی و درحالیکه سقف سوختگیری ۶۰ لیتر در هر نوبت مراجعه به پمپبنزین بود، اعلام شد ازاینپس صاحبان کارت سوخت خودروهای شخصی نهایتاً میتوانند ۵۰ لیتر بنزین بزنند. کاهش ۱۰ لیتری سقف سوختگیری در هر مرتبه مراجعه به جایگاه، برای مردم عادی دردسر درست نمیکند، چون باک بنزین انواع خودرو، چه ایرانی، چه چینی مونتاژی و چه وارداتی عموماً ۳۰، ۴۰ یا ۵۰ لیتر گنجایش دارد. آمارها هم میگویند افراد تنها در ۲۰ درصد مراجعات بیش از ۶۰ لیتر بنزین میزدهاند. دقیقاً به همین دلیل محدودیت بنزینزدن و کاهش ۱۰ لیتری سقف سوختگیری در هر نوبت مراجعه به جایگاه ابهامات زیادی را رقم زده و کار به جایی رسیده که مردم از خودشان میپرسند آیا پشت پرده اتفاقی تازه در جریان است؟
محدودیت بنزین، آغاز یک بازی جدید است؟
محدودیت بنزینزدن با کارت سوخت شخصی از روز یکشنبه ۱۵ مهرماه اعمال شد و پس از این سقف سوختگیری در هر نوبت مراجعه به جایگاه بنزین عوض ۶۰ لیتر به ۵۰ لیتر کاهش پیدا میکند. پمپ بنزین استانهای مرزی از این تصمیم معاف شدهاند تا رسما با چند مورد ابهامآمیز روبرو باشیم.
قیمت بنزین با محاسبات دولت کم است. اواخر زمستان ۱۴۰۲، توان تولید بنزین کشور به روزی ۱۱۴ میلیون لیتر محدود میشد و از آن طرف به طور متوسط شاهد مصرف ۱۱۳ میلیون لیتر در روز بودیم. دولت وقت وعده افزایش دو میلیون لیتری تولید بنزین در اردیبهشت سال ۱۴۰۳ را داد و به وعدهاش عمل کرد، اما این راهکار هم کارگشا نبود، چون میزان مصرف شتاب بیشتری داشت.
میزان مصرف بنزین در اردیبهشت به ۱۱۸ میلیون لیتر در روز رسید و محاسبهها نشان میدهد از اول شهریور تا الان، متوسط مصرف روزانه بنزین رکورد ۱۳۲ میلیون لیتر را شکسته است.
ناترازی بنزین جز واردات چاره دیگری نداشت. دولت که بهخاطر تحریمها و محدودیت فروش نفت دستبسته است، حالا مجبور شده روزی ۱۶ تا ۱۸ میلیون لیتر بنزین وارد کند و در سال بین چهار تا شش میلیارد دلار پول بپردازد.
قیمت بنزین با این تفاسیر باید گران شود؛ چون از نظر منطقی دولت قادر نیست تنها برای جبران ناترازی بنزین آن را به قیمت لیتری ۴۰ هزار تومان وارد کند و فقط هزار و ۵۰۰ تومان یا سه هزار تومان بفروشد.
پیامدهای محدودیت بنزین برای رانندگان
محدودیت بنزینزدن در جایگاه سوخت یا به قول خود دولتیها، تعیین سقف ۵۰ لیتری برای هر نوبت مراجعه به جایگاه، اولین قدم مسعود پزشکیان و دولتش در موضوعی بهشدت مناقشهبرانگیز است، اما چه هدفی را دنبال میکند و چرا چنین تصمیمی گرفتهاند؟
سهمیه بنزین خودروهای شخصی، آخرین بار بهمن ۱۴۰۲ تغییر کرده بود. در آن زمان هر کارت سوخت ماهی ۶۰ لیتر بنزین هزار و ۵۰۰ تومانی و ۱۵۰ لیتر بنزین سه هزار تومانی سهمیه دریافت میکرد که با تصمیم دولت میزان سهمیه بنزین آزاد به ۱۰۰ لیتر کاهش پیدا کرد.
کاهش سهمیه بنزین آزاد در بهمن ۱۴۰۲، با تاکید روی مسئله قاچاق در مرزها توجیه شد. بعضی مقامات ادعا دارند قاچاق سوخت با کمک ۱۰ تانکر ۳۰ هزار لیتری به میزان روزانه ۱۲ میلیون لیتر انجام میگیرد، اما بنا به دلایلی نمیشود این ادعا را درست دانست، چون در حالت عادی چنین کاری به ۴۰ بار مرتبه رفتوبرگشت نیاز دارد. حتی اگر اصل موضوع را بپذیریم آیا به نظر شما قاچاقچیهای ساده این عهده این کار برمیآیند؟
منبع فرارو
دیدگاهتان را بنویسید