به گزارش نخست نیوز
قاسم محبعلی در تحلیل خود از سفر وزیر خارجه عربستان به سوریه که بعد از ۱۲ سال انجام خواهد شد، گفت: به نظر میرسد این سفر به دنبال سفری است که وزیر خارجه سوریه به عربستان داشت که در آنجا بیانیه مشترک صادر شد و در مورد بازگشت سوریه به اتحادیه عرب نیز گفتوگوهایی صورت گرفت.
وی تصریح کرد: در واقع عربستان تلاش میکند برای اینکه زمینه مساعدی را فراهم کند که سوریه بتواند در جلسه آتی اتحادیه عرب حضور داشته باشد اما باید دید با توجه به بحثهایی که در مورد سوریه وجود دارد، چه تغییراتی در سیاست داخلی و همچنین سیاست خارجی سوریه رخ خواهد داد.
مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه خاطرنشان کرد: خاورمیانه طی هفتههای اخیر دستخوش تغییراتی است و در مناسبات کشورهای منطقه از جمله ایران و عربستان ، عربستان و ترکیه، امارت و ترکیه، قطر و عربستان، ترکیه و مصر اتفاقاتی در حال رخ دادن است. در واقع پس از تحولاتی که در پی بهار عربی اتفاق افتاد و بین کشورهای عربی و خاورمیانه اختلافات شکل گرفت، به نظر میرسد قضایا در حال سپری شدن هست و کشورها به زمان قبل از سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ که بهار عربی شکل گرفته بود، برمیگردند.
وی درباره اینکه آیا تحولات اخیر در منطقه باثبات و پایدار خواهد بود، گفت: وضعیت خاورمیانه سیال بوده و اتفاقات قابل پیشبینی نیست مانند آنچه در سودان شاهد هستیم، اما روند کلی به این سو است که کشورها علاقهمند هستند که امنیت را حفظ و ثبات را برقرار کنند به خصوص کشورهایی مانند عربستان که ثروتمند بوده ، سرمایهگذاریهای بلندمدت دارند و تمایل دارند که ثبات و امنیت در منطقه حاکم باشد.
محبعلی در ادامه با بیان اینکه مناسبات ایران و عربستان کلیدی است، گفت: قطعا روند و ادامه یافتن این مناسبات تاثیرات متعددی در تحولات خاورمیانه خواهد داشت اما به این نکته هم توجه کنیم که این روند تحولات در منطقه پیش از توافق ایران و عربستان در حال رخ دادن بود اما در مجموع کشورها روند جدیدی را شروع کرده و توافق ایران و عربستان هم زمینه لازم را برای بازگشت مناسبات فراهم کرد. اما باید ببینیم که مناسبات سوریه، یمن، لبنان، بحرین و عراق چگونه خواهد شد. اگر به سمتی بروند که ثبات و امنیت حاکم باشد، بازسازی روند ارتباط ایران با کشورهایی مانند بحرین هم تسریع خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید