به گزارش نخست نیوز، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز (دوشنبه) که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، در پاسخ به سوالی در خصوص سفر وزیر خارجه روسیه به تهران گفت: در سفر سرگئی لاوروف به تهران علاوه بر دیدارهای متعدد با مقامات کشورمان، تفاهمنامه همکاریهای جامع بین ایران و روسیه که ۱۰ ساله بود و فروردین امسال منقضی شده بود، تمدید خواهد شد.
انتقام حادثه نطنز را از رژیم صهیونیستی میگیریم
خطیبزاده در پاسخ به سوالی درباره حادثه نطنز گفت: اتفاق ناگواری که در نطنز افتاد و بارها هم رژیم صهیونیستی از قبل میگفت و این روزها هم شنیده میشود که رژیم صهیونیستی پشت این حادثه بوده است. البته خوشحالم که هیچ آسیب انسانی و محیط زیستی رخ نداده است اما این یک جنایت علیه بشریت است.
وی با بیان اینکه اگر هدف این بوده که توان ایران تضعیف شود، بنظرم این اتفاق نیفتاده است گفت: ماشینهایی که از مدار خارج شده، IR۱ بوده است. رژیم صهیونیستی با این اقدام تلاش کرد که از مردم ایران انتقام صبرشان را بگیرد. پاسخ ایران انتقام از رژیم صهیونیستی در زمان خود خواهد بود.
مذاکرات وین فقط درباره رفع تحریمها است
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با مذاکرات وین گفت: هیچ مذاکرهای در وین اتفاق نمیافتد بلکه تنها مذاکره برای رفع تحریمهاست.
خطیبزاده با تاکید بر اینکه سیاست ایران در خصوص بازگشت ایالات متحده به تعهدات روشن است، گفت: ایالات متحده در ۴ سال گذشته و پس از روی کار آمدن دولت جدید، با هدف از بین بردن برجام و منافع برجام تمام تلاش خود را کرد. بارها مقامات آمریکایی اعلام کردند تحریم ها را اعمال میکنند تا فشار حداکثری را اعمال کنند.
وی در رابطه با اینکه یک مقام ارشد آمریکایی پس از نشست وین گفت واشنگتن به هیچ وجه همه تحریمها را لغو نخواهد کرد و تحریمهای مرتبط با تروریسم، حقوق بشر و موشکی را مشروع میداند، این سیاست را چطور ارزیابی میکنید اظهار داشت: سیاست جمهوری اسلامی ایران در خصوص موضوع بازگشت ایالات متحده به تعهدات برجامی خودش روشن است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ایالات متحده در چهار سال گذشته و دو ماه و اندی که دولت جدید ایالت متحده بر سر کار آمده تلاش کرده است که برجام و تمامی منافع ایران ذیل برجام را از بین ببرد؛ این بر کسی پوشیده نیست. هیچ تفاوتی میان هیچ تحریمی وجود ندارد. بارها مقامات آمریکا اعلام کردند تحریمها را اعمال میکنند برای اینکه فشار حداکثری را علیه ملت ایران اعمال کرده باشند تا برجام از بین برود و هیچکس در آینده نتواند برجام را احیا کند.
خطیبزاده ادامه داد: لذا این فاصلهگذاریهایی که بعضاً از سوی برخی مقامات ایالات متحده در خصوص تحریمها شنیده میشود مسموع نیست. متاسفم که برخی در ایالات متحده به وین میآیند برای اینکه بیش از برگشت به توافقات خود، با کشورهای ۱+۴ گفتگو کنند که چگونه میتوانند برخی از میراث شکست خورده ترامپ را حفظ کنند.
وی بیان کرد: این یک مشکل شناختی نزد برخی مقامات ایالات متحده است و باید بدانند این مسیری که برای اصلاح اقدامات خود در پیش گرفتند به صورت کامل باشد تا ایران هم در خور آن پاسخ دهد. سیاستهای ایران در چارچوب اعلامی پیگیری خواهد شد.
رفع انسداد منابع ایران در کره جنوبی هیچ ربطی به تحریمهای آمریکا ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص سفر نخست وزیر کره جنوبی به ایران و اینکه وی دیروز مسائل مرتبط با ایران و کره جنوبی را به احیای برجام مربوط دانست، نظرتان در این مورد چیست؟ گفت: یکی از موضوعات مهم رفع انسداد منابع ارزی ایران در کره است و این مساله به طرف کرهای مرتبط است و هیچ ربطی هم به تحریم های فراسرزمینی ایالات متحده ندارد.
خطیبزاده با بیان اینکه روابط ایران و کره جنوبی از این نوع رویکرد و بیعملی بسیار ضربه خورده است، تصریح کرد: البته برخی از راه حلها مورد گفتگو و بحث قرار گرفته و باید منتظر بمانیم و ببینیم کدام و در چه سطحی و چه میزانی عملیاتی میشود.
اقدامات برای پرداخت بدهی عراق به ایران در دست انجام است
خطیبزاده در رابطه با راهکارها واقدامات وزارت خارجه برای افزایش فعالیتهای تجاری با کردستان عراق بیان کرد: روابط ایران و عراق یک روابط کاملا چندلایه، مردمی و راهبردی است و لذا در تمامی موضوعات فیمابین رایزنیهای بسیار خوبی بین طرفین در جریان است. روابط استانی و در سطوح مختلف هم چه با اقلیم و چه با بخش های دیگر عراق پیگیری شده و پیگیری میشود.
وی اضافه کرد: ما به دلیل قرابت های نزدیک و زیادی که میان اقلیم و بسیاری از استان های ما وجود دارد، این روابط در سطوح بسیار خوبی پیگیری می شود. ما وابستگی های اقتصادی بسیار فعالی در سرکنسولگری های خود در اقلیم داریم و به طور روزانه در خصوص ترددها، ترانزیت و موضوعات دیگر روابط و همکاری های بسیار نزدیکی داریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درخصوص اینکه چرا علیرغم دیدار مقامات عالی رتبه عراقی با مقامات ایرانی، مسئولین عراقی برای پرداخت طلب ایران بهانه تراشی میکنند، ادامه داد: در خصوص بدهیهای عراق، در سفر وزیر امور خارجه عراق به ایران مفصل صحبت کردیم. رئیس کل بانک مرکزی ما رفتند و یکسری اقدامات انجام شده و یکسری اقدامات در دست انجام است. قطعا موانع وجود دارد اما پیشرفتهایی هم صورت گرفته است. اجازه دهید در اینجا در همین حد بسنده کنم.
راستیآزمایی رفع تحریمها کار سختی نخواهد بود
خطیب زاده در پاسخ به سوالی در رابطه با اینکه به نظر می رسد تعریف ایران و ایالات متحده در میزان تحریم ها برای بازگشت ایران و آمریکا به تعهداتشان متفاوت است، گفت: ما روشن گفتیم که وضعیت باید به ژانویه ۲۰۱۷ برگردد. این برچسب های خیالی و خودسرانه ای که دولت ترامپ بر برخی از تحریم ها زده و برخی را هم باز اعمال کرده است از نظر ما اعتباری ندارد و اساسا ما با سیاست های داخلی ایالت متحده کاری نداریم.
وی ادامه داد: ایالات متحده ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ یکسری وظایف و تعهدات دارد. پاراگراف ۲۹ برجام به طور دقیق تمامی تعهدات آمریکا را روشن کرده و در آنجا درج شده است ایالات متحده از هر اقدامی که در مسیر عادی سازی تجارت و روابط ایران است اجتناب کند. تمامی واحدها و اشخاصی که در مدت ترامپ تحریم شدند ذیل همین تحریم های ضد برجامی است و ما تفاوتی قائل نیستیم و همه آنها بخشی از فشار حداکثری و غیرقانونی ایالات متحده ست. البته ما با آمریکاییها کاری نداریم و این لیست را به کمسیون مشترک ارائه می کنیم و این لیست نهایی خواهد شد و موضع ما کاملا روشن است.
سخنگوی وزارت خارجه در رابطه با راستی آزماییها در این زمینه گفت: هنوز زود است که ما به آنجا برسیم و هنوز در حال گفتگو روی مباحث اولیه هستیم اما راستیآزمایی کار سختی نخواهد بود. اگر ایالات متحده بخواهد واقعا به اقدامات خود برگردد و تمامی اقدامات خود را پیش از زمانی که اعلام می کند انجام داده باشد بسیاری از این مسائل قابل راستیآزمایی هستند. ما حلقهای از مسائل مرتبط به هم داریم که باید همگی آنها به صورت موثر و در عمل برداشته شوند نه از روی کاغذ.
خطیبزاده اضافه کرد: فرض کنید فروش نفت همراه با انتقال وجه یک زنجیره ای است که باید همزمان با هم انجام شود و اینها قابل راستی آزمایی است. با برخی از کشورها در ارتباط نزدیک هستیم و مبادلات روزمره داریم و این کار سختی نیست اگر ایالات متحده این بار واقعا و صادقانه بخواهد رفع تحریم کند. البته جزئیات آن نیاز به گفتگوهای پیچیده ای در داخل کمیسیون مشترک دارد که تا آنجا فاصله داریم.
مسئولیت وزارت امور خارجه براساس تصمیم نظام و سیاستهای کلی است
وی در رابطه با حادثه روز گذشته نطنز و پاسخ وی به اظهارات منتقدین به وزارت خارجه و ارتباط دادن این موضوع به آنها عنوان کرد: پاسخ نطنز، انتقام از اسرائیل است. اسرائیل نمیتواند بازی را تغییر دهد و بخواهد از جیب مردم ایران هزینه کند. رژیم اشغالگر قدس در چند ماه اخیر برخی اقدامات را با هدف دام افکنی انجام داده و این روزها بعضی درزهای خبری را به صورت حتی علنیتر انجام می دهد و طبیعی است که اهدافش روشن است. اینها بر نخبگان و اهل خرد ایران پوشیده نیست.
خطیبزاده اضافه کرد: وزارت امور خارجه یک مسئولیت بر اساس تصمیم نظام دارد و آن هم این است که در چارچوب سیاستهای کلی نظام حرکت کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه بازه ۲۴ ساعته را برای راستیآزمایی لغو تحریمها را در گرو بررسیهای دقیقتر دانست و درباره اخبار منتشر شده اخیر گفت: هر زمان که گفتگوهایی در این سطح انجام میشود رسانهها به جهت کنجکاوی، رسالت یا اهدافشان گزارشهای مختلفی را منتظر میکنند. این گزارشها درباره گفتگوی وین در برخی رسانههای غربی و آسیایی مطرح شده است. من بدون اینکه وارد جزییات این گزارشها بشوم تاکید می کنم آنچه ایران پیگیری میکنم این است که رفع جامع تحریمها در یک گام است به صورتی که قابل راستیآزمایی باشد.
خطیبزاده افزود: اینکه این گام چگونه طی خواهد شد و چگونه راستیآزمایی خواهیم کرد، موضوع قابل توجهی در گفتگوها هست. گفتگوها هنوز به آنجا نرسیده است. اینکه چه زمانی برای راستیآزمایی مورد نیاز است و جزییات این موضوع احتیاج به راههای خلاق و بررسیهای دقیقتر توسط همه طرفها دارد.
وی ادامه داد: ما از همه مکانیزمهای مندرج در کمیسیون و برجام و در ارتباط با متحدانمان استفاده خواهیم کرد که این مسیر را در راستای منافع ملی ملت ایران محقق کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره حادثه روز گذشته در نطنز و بازتاب در رسانههای غربی اظهار کرد: درخصوص میزان خسارتهایی که در نطنز شاهد آن بودهایم اعلام نظر هنوز زود است و کماکان تیمها در حال بررسی هستند؛ اما من به شما این نوید را میدهم که هرآنچه در نظنز بود سانتریفیوژهای نسل اولی بودند که نسبت به آنچه که الان جمهوری اسلامی دارد بسیار ابتدایی است. قطعا آنچه در نطنز به میزانی که سانتریفیوژها خسارت دیده باشند، جابجا میشوند و یک دستاورد دیگر را برای ایران را رقم خواهند زد.
خطیبزاده تاکید کرد: آنچه در نطنز رخ داد نه میتواند صنعت هستهای ایران را به عقب برگرداند که یک دانش بومی پیشرفته است و نه میتواند در مسیر قطعی رفع تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران موثر باشد.
وی درباره اظهارات اخیر سفیر فرانسه گفت: به شرط صحت این انتساب باید بگویم، اگر صبر راهبردی ملت و رفتار حکیمانه جمهوری اسلامی ایران نبود به خاطر نقض آشکار تعهدات ایالات متحده پس از خروج از برجام و بدعهدی ها و بیعملیهایی که تا امروز انجام داده قطعا چیزی از برجام به عنوان یک توافق چندجانبه باقی نمانده بود. خودشان بهتر میدانند چه اتفاقاتی افتاده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه عنوان کرد: پرونده هستهای یک پرونده ملی است که با اجماع در جمهوری اسلامی ایران جلو برده میشود و به تحولات داخلی ایران مرتبط نیست و دستگاههای حاکمیتی آن را پیگیری میکنند. من مطمئنم سفیران مقیم از جمله سفیر فرانسه در ایران این ها را بهتر از هرکسی میدانند و من مجدد برای یادآوری عنوان کردم.
خطیبزاده درباره میزان خسارت وارد شده بیان کرد: اساسا کل موضوع حادثه نطنز به علت اتفاقی که در سیستم برق افتاده، حادث شده است. میزان خسارت ها باید با توجه به تست تمامی سانتریفیوژها مشخص شود؛ ولی هر سانتریفیوژی که از کار بیفتد یک سانتریفیوژ پیشرفتهتر برای آن موجود است. میزان دقیق خسارتها را باید سازمان انرژی اتمی اعلام کند اما تا این حد میتوانم بگویم که فعلا خیلی زود است چون درحال بررسی تکتک سانتریفیوژها هستند.
وی درباره اقدامات ایران برای جلوگیری از بروز و تکرار این حوادث تاکید کرد: درخصوص امنیت سایتهای هستهای فکر میکنم باید به این نکته توجه کنیم که در شرایط حساس کنونی و اقدامات گردنکشانه رژیم اشغالگر قدس طبیعی این است که حساسیتها باید بیشتر باشد و دستگاههای مسئول با حساسیت بیشتری پیگیری می کنند و تلاشها را مضاعف کنند. البته تنها مراکز هستهای تحت خطر نبوده و نیست و متاسفانه ما یکی از دانشمندان خوب و بزرگ هستهای، شهید فخری زاده را از دست دادهایم. من مطمئن هستم که دستگاههای ذیربط پاسخهای مناسبی در این خصوص خواهند داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه به تشریح جزییات سفر دبیر شورای امنیت ملی عراق پرداخت و اظهار کرد: دبیر شورای امنیت ملی عراق امروز با وزیر امور خارجه دیدار خواهد داشت و درباره موضوعات دوجانبه و موضوعات متعدد بین ایران و عراق، از جمله مسائل مرتبط با امنیت مرزها و دیگر مسائلی که بین دو کشور وجود دارد، بحث خواهد کرد. واقعیت این است که مراودات ایران با عراق بعضی اوقات روزانه است، لذا این گفتگوها بسیار نزدیک پیگیری میشود.
خطیبزاده پاسخ و اقدامات در دستور کار وزارت امور خارجه در پاسخ به اقدام خرابکارانه در نطنز را تشریح کرد و گفت: من به انگلیسی هم گفتم به فارسی هم میگویم، بر اساس منشور ملل متحد و بند ۵۱ این منشور حق دفاع مشروع برای ملت ایران محفوظ است. این یک تروریسم هستهای بود که میتوانست به یک فاجعه انسانی بینجامد، لذا ذیل جنایت علیه بشریت قرار میگیرد.
وی ادامه داد: پاسخهای مختلفی باید به این اقدام جنایتکارانه رژیم اشغالگر قدس داده شود که برخی پاسخ ها به مراجع بینالمللی خواهد بود. وزیر امور خارجه و نماینده ایران در نیویورک پیگیر این اقدامات هستند که امروز یا فردا اقدامات معرفی میشوند و به افکار عمومی گفته خواهد شد. قطعا برخی اقدامات هم در مسیر غیرآشکار خود انجام خواهد شد که شاید هیچ گاه گفته نشود کما اینکه در گذشته هم کسانی که میدانستند پاسخها را از کجا گرفتهاند متوجه خواهند شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه روابط ایران و روسیه را راهبردی برشمرد و درباره سفر لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به ایران گفت: ایران با روسیه روابط بسیار نزدیکی در سطوح مختلف دارد و شاید اولین توافقنامه و معاهده ایران، با روسیه بوده است. ایران هم برای تمدید و هم برای ارتقا حرکتهایی کرده و امضایی که فردا خواهد شد نتیجه این تلاشها است. این توافق پایه همکاریهای ایران و روسیه را در ابعاد متخلف تعریف میکند که قابل ارتقا بوده و در حال ارتقای مداوم است.
خطیبزاده درباره کنوانسیون دریاری خزر اظهار کرد: تصویب این کنوانسیون در داخل در مراجع ذیربط در حال پیگیری است البته نهایی شدن مذاکرات و گفتگوهای تعیین خطوط مبدا مستقیم در دریای خزر کمک بسیار بزرگی برای تصویب این کنوانسیون خواهد کرد. ما فکر میکنیم باید روی نهایی شدن این گفتگوها و پیش نویس تعیین خطوط مبدا مستقیم در خصوص دریای خزر تمرکز کنیم تا بتوانیم مسیر را برای تصویب کنوانسیون و استفاده جمعی درست از دریای خزر هموار کنیم.
وی با تاکید بر این نکته که باید اقدامات و جنایات رژیم صهیونیستی را از نقش آژانس و دیگر مراجع بینالمللی جدا کرد، گفت: قطعا آژانس و دیگر مراجع بینالمللی باید وظایف خود را درخصوص نه تنها محکوم کردن بلکه تعهد به جلوگیری از این اقدامات به درستی انجام دهند و گفتهاند که پیگیری خواهند کرد؛ اما مسیری که رژیم صهیونیستی میرود مسیر روشنی است. اینکه از نخستوزیر این رژیم میشنوید که تمام تلاشش را خواهد کرد که تحریمهای ایران رفع نشود، این یعنی اینکه دوست دارند از جیب ملت ایران و با انتقام گرفتن ملت ایران به اهداف خودشان برسند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: رژیم صهیونیستی بداند اینها خیال خامی بیش نیست و ما مسیرمان را بر اساس اقدامات رژیم اشغالگر قدس تعریف نمیکنیم و مدیریت رفتارمان در اختیار خودمان است؛ اما رژیم اشغالگر قدس همانند سابق پاسخ خود را خواهد گرفت. فرقش این است که این روزها بیش از اندازه دوست دارد صحبت کند. بسیاری از اقداماتی که دوستان انجام میدهند در جایی که باید و خودشان هم میدانند صورت خواهد گرفت.
خطیبزاده نتایج مذاکرات وین را در حال حاضر غیرقابل پیش بینی دانست و گفت: اعلام خوشبینی یا بدبینی در شرایط فعلی خیلی زود است، اما سیاست قطعی کشور همان است که مقام معظم رهبری فرمودند. ماموریت ما دیپلماتها این است که همان سیاست را عملیاتی کنیم و در همان مسیر هم گام برمیداریم.
وی در پایان ضمن آرزوی سلامتی برای همه ملت ایران خاطرنشان کرد: به ملت ایران این قول را میدهم که دیپلماتهای شما از هیچ تلاشی فروگذاری نکنند تا در چارچوب عزت و تامین منافع ملی ایران تحریمها در اسرع وقت مرتفع شود.
دیدگاهتان را بنویسید