به گزارش نخست نیوز, مجید خروشی- وی گفت: بر همگان روشن است که پیوند میان مردمان هر سرزمینی از راه زبان شدنیست. گسست میان مردمان هنگامی رخ میدهد که همزبان نباشند و تاریخ و فرهنگ سرزمینها هنگامی از دست میرود که گسست زبانی پیش آید. شاهنامه گنجینهی گرانبهای واژگان سره و پاک زبان فارسی است. شاهنامه شناسنامهی ملی ماست.
تأثیر شاهنامه بر هویت ملی
وی ادامه داد: هویت و چیستی فرهنگی و زبانی ایران را میتوان از میان داستانهای شاهنامه فرا گرفت. شناخت ایران و شناخت فرهنگ و باورهای کهن بیآشنایی با شاهنامه شدنی نیست. شاهنامه حافظهی فرهنگی، تاریخی و ادبی مردم ایران است. افزون بر آن، با خوانش شاهنامه میتوان درس مردمی و جوانمردی، گذشت و فداکاری، میهندوستی و بسیاری از ارزشهای والای انسانی را آموخت.
داستانهای شاهنامه
فرزین تصریح کرد:شاهنامه سرگذشت ایرانیان و تلاش بزرگانی است که در این پهنه زیستند و با کوشش و تلاش و از جانگذشتگی این خاک سپند را برای فرزندانشان به یادگار نهادهاند. آیا کتابی به جز شاهنامه را میشناسید که از روزگار کهن بجا مانده باشد و به زیبایی داستان زیست مردمان نخستین را آن هم در قالب شعر و ترانه بازگو کند؟
آموزههای شاهنامه
وی عنوان کرد:با خواندن شاهنامه به درون جنگل دورکرانهای پا میگذاریم که با هر گام که برمیداریم، گوهری تابناک و گرانبها از اسطوره و فرهنگ و ادب و تاریخ ایران، در برابر دیدگانمان خودنمایی میکند. شاهنامه کوه سترگ و بلندی است که چکاد آن در مه و ابرِ گذشت زمان ناپیداست.
پیام فردوسی بزرگ
این پژوهشگر می گوید: به سخن فردوسی بزرگ گوش کنید که با گذشت بیش از هزار سال، گویی سخن زمانهی ما را از ژرفای دل با ما در میان میگذارد که:
چه گویی تو ای خواجهی سالخورد
چشیده ز گیتی بسی گرم و سرد
که داند که چندین نشیب و فراز
به پیش آرد این روزگار دراز
نیاز به آگاهی و پژوهش
به جوانان آگاه و خردورز ایران است که با خواندن شاهنامه، با کندوکاو و پژوهش در این کتاب ورجاوند، آنرا بپایند. بیگمان نیاز زمانهی ما برای پاسداشت آنچه مردم ایران را یکپارچه نگاه میدارد و با یکدیگر همراه و همدل میسازد، آگاهی از گذشتهی میهن خویش است. شاهنامه به تنهایی از تاریخ و فرهنگ و باورها و به ویژه زبان شیوای فارسی نگاهبانی کرده است.
بخشهای شاهنامه
فرزین عنوان کرد: شاهنامه را به سه بخش تقسیم میکنند: بخش نخست اسطورهای، بخش دوم پهلوانی و حماسی و بخش سوم تاریخی. این تقسیمبندی به درک بهتر از شاهنامه کمک میکند و به جوانان نوید میدهد که چنانچه همان ده درصد نخستین را خوب بکاوند و خوب دریابند، شاهنامه را خواهند شناخت.
دیدگاهتان را بنویسید