به گزارش نخست نیوز، دکتر مهدی یاراحمدی خراسانی_که متاسفانه تعبیر نادرست برخی از افراد آن را مترادف ترک دنیا و بسنده کردن به امور ناچیز مادی تعریف کرده است! و حالآنکه در احادیث و سیره معصومان: «زهد، به معنای عدم دلبستگی به دنیا و مظاهر مادّی آن است » .
یکی از مباحث کلیدی در زندگی، شناخت مبانی اقتصاد خانواده و پرهیز از افراطوتفریط در امور مالی است . آنچه بهراستی اقتصاد خانواده را منحصربهفرد میکند وجود ارتباطات درونی بین نقشهای شغلی و خانوادگی است ، یعنی رابطهای که بهطورمعمول و در غیر از مباحث اقتصادی خانواده یافت نمیشود. درک این ارتباطات درونی را میتوان شاهکلید سالمسازی اقتصاد خانواده دانست.
نگرش سیستمی درک روشنی از تاثیر متقابل دو سیستم فرعی خانواده و اقتصاد را بر یکدیگر و بر محیط ارایه میدهد. باید باور داشت که اقتصاد خانواده یک فعالیت جدی و رسمی است نه تفنن و سرگرمی. این بدین معنا نیست که شما نمیتوانید یا نباید ارتباطی عاطفی با فعالیتهای مربوط اقتصاد برقرار کنید، بلکه موضوع اصلی این است که برای تامین هزینهها، به اقتصادی حلال، سودآور و موفقیتآمیز نیاز است.
مهمترین نکته در مدیریت اقتصادی خانواده بیشک دستیابی به الگوی صحیح مصرف (برای مدیریت هزینهها) و برقراری سیستم درآمدی مناسب و حلال (برای مدیریت درآمد) است. اگر بخواهیم اقتصاد خانواده خود را بر مبنای اصول دینی و علمی دوام و قوامبخشیم میبایست به راهکارهای زیر توجه داشته باشیم:
- برنامهریزی برای آینده اقتصاد خانواده: بیشک برنامهریزی برای آیندهی زندگی در تمامی خانوادهها مطرح است. در بطن یک مدل سیستمی اقتصاد خانواده، خانواده و اقتصاد آن را نمیتوان از هم مجزا کرد. بنابراین زمانی که برای هر یک از آنها برنامهریزی میکنیم، ناگزیریم دیگری را نیز مدنظر قرار دهیم. توجه به نیازهای آتی خانواده و همچنین شناخت فرصتها و تهدیدهای اقتصاد خانواده در این راستا اهمیت دارد.
- انجام مشاورههای اقتصادی: بعضا خانوادهها در مدیریت اقتصادی خود از توان لازم برخوردار نیستند و یا اینکه با مسایل و مشکلاتی مواجه میشوند که بهتنهایی از عهدهی آنان برنمیآیند. امروزه منابع و مراجع بسیاری با موضوع اقتصاد خانواده وجود دارد. برگ برنده، شناخت مرجع شایسته و مراجعه به آن و کسب مشاوره صحیح است . از منابع بالقوه اطلاعات و مشاوره میتوان به موارد زیر اشاره کرد : دوستان و آشنایان ، اقوام ، اعضای خانواده ، همکاران شغلی و … .
- افزایش سطح دانش اقتصادی خانواده: ابتداییترین مرجع برای افزایش سطح دانش و آگاهی و به روزماندن، کتابها و نشریات است. ارایه آموزشهای لازم به فرزندان و ارتقا سطح عمومی دانش اقتصادی خانواده میتواند زمینهی خوبی برای تصمیمگیریهای صحیح اقتصادی باشد.
- روحیه همکاری بین اعضای خانواده: تعامل مناسب بین اعضای خانواده و همچنین اولویتبندی نیازهای اقتصادی سبب تقویت و سلامت اقتصاد خانواده میگردد.
- توجه به آموزههای دینی: ترویج مسایل اقتصاد اسلامی و دینی در خانواده و پرهیز از روحیهی اسراف و تبذیر میتواند اقتصاد خانواده را قوام بخشد.
- پرداخت خمس و زکات و وجوهات شرعی: یکی از مهمترین آسیب های اقتصاد خانواده غافل شدن از این دو واجب دینی است. بی شک در دین مبین اسلام برکاتی در قالب رعایت این دو مهم برای خانوارها وجود دارد.
اقتصاد خانواده نقش مهمی در اقتصاد ملل مختلف دارد. بخش قابل توجهی از کسب وکارهای موجود بر پایه مدیریت یا مالکیت خانوادگی استوار است، بهطوریکه حدود نیمی از تولید ناخالص ملی از طریق این کسبوکارها تامین میشود. اما تصور و باور اکثر ما از اقتصاد خانواده چیست؟ شیوهی مدیریت اقتصادی خانوادهها امروزه بخش عمدهای از هویت آنان را تشکیل میدهد. رونق و شکوفایی اقتصادی ، رشد و ترقی خانواده را در پی خواهد داشت. امام علی(ع) فرمود: «کسى که در هزینهها میانهروی کند هرگز فقیر نخواهد شد» آنچه باعث حفظ و رونق اقتصاد خانوادهها و بهتبع آن اقتصاد کشورها میگردد ، آموختن این مطلب است که چگونه باکسانی که به آنها علاقه و ارتباط عاطفی داریم ، ارتباطات مالی سالم و مناسبی داشته باشیم. شاید این کار ساده به نظر برسد اما درواقع چندان هم ساده نیست.
دیدگاهتان را بنویسید