×
×
جدیدترین‌‌ها

در سی و یکمین نشست اندیشگاه رضوی مطرح شد
حجاب صیانت از حریم عاطفی زندگی مشترک است

  • کد نوشته: 114008
  • ۱۸ آذر ۱۴۰۳
  • سی و یکمین نشست اندیشگاه رضوی وابسته به سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با عنوان «نقش حجاب در تحکیم بنیان خانواده» یکشنبه صبح ۱۸ آذر ۱۴۰۳ در تالار شیخ بهایی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد. در ابتدای این نشست مرجان شهرکی فرخنده، به عنوان دبیر نشست، با نگاهی به پوشش زنان در سیر تاریخ به بررسی ابعاد کلی حجاب در فرهنگ و تاریخ ایران پرداخت.
    حجاب صیانت از حریم عاطفی زندگی مشترک است

    نخست نیوز – مرجان شهرکی فرخنده نویسنده و پژوهشگر در این جلسه اظهار داشت: ایرانیان از جمله مردمانی هستند که از ابتدا دارای پوشش و لباس خاص و ویژه فرهنگ خود بوده­اند و به آن اهمیت می­دادند. شاید به همین دلیل است که صنعت بافندگی در ایران پیشرفت کرده و دارای قدمت بسیار است. نوع، کیفیت و شکل پوشش ایرانیان که یکی از جلوه­های هویت ملی ایرانیان بوده مانند دیگر نمود­های فرهنگی آنها در طول تاریخ دستخوش  تغییر و تحولات شده که این تغییرات گاه آگاهانه و ارادی و گاه تحمیلی و ناخواسته بوده و این تغییر و تحول در اثر عوامل و دلایل گوناگونی مانند مهاجرت، جنگ، مسافرت و تأثیرات فرهنگی به­وجود آمده است.

    حجاب: اعتبار و ارج اجتماعی

    با نگاهی به تاریخ، مرجان شهرکی فرخنده گفت: زنان ایران باستان با نگرش به ارج و آبروی زن در آیین‌های ایران باستان، در جهت پاسداشت و گرامی‌داشت پایگاه اجتماعی، دارای پوشش زنانۀ ویژه‌ای بودند، به این­گونه که موی سر آنان با روسری و سربندی پوشیده شده و با تن‌پوشی که سراسر پیکر و تن را می‌پوشانید، خود را می­آراستند. سروده­های فردوسی نیز نشانگر پوشیده‌رویی زنان و تن‌پوش­هایی است که زنان در روزگاران پیشین به تن داشته‌اند که این لباس‌های خاص زنان آنان را از دید بد‌چشمان و ناآشنایان دور نگه می­داشت و به آبرو، اعتبار و ارج اجتماعی زنان می­افزود.

    حجاب: مدیریت احساسات

    سخنران نشست حجت‌الاسلام و المسلمین محمدهادی میرزائی‌نیا، مدرس مباحث تربیتی و خانواده در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سخنانی در این نشست بیان داشت: درباره اهمیت حجاب و در جهت تبیین نقش حجاب در بنیان خانواده ابتدا باید تعریفی مناسب از حجاب ارائه کرد، سپس لازم است به جایگاه و نقش مرد و زن در کانون خانواده پرداخته شود تا در نهایت بتوان آثار و کارکرد حجاب در تحکیم این بنیان اساسی اجتماع را درک کرد.

    در تعریف حجاب میرزائی‌نیا حجاب را حقیقتی درونی و فراجسمانی وصف و اظهار کرد: اینکه حجاب را صرفاً مساوی با پوشش بدانیم، نشان از درک ناقص و بسیار حداقلی از این مفهوم عمیق و آموزه مقدس دینی است. البته قطعا بخشی از حجاب همان پوشش با محدوده معین ظاهری است، اما این تمام مطلب و حتی بخش عمده مطلب هم نمی‌باشد؛ چراکه حجاب حقیقتی است درونی و فراجسمانی که تجلیات آن را در نوع پوشش ظاهری و همچنین نوع رفتار و عملکرد بیرونی افراد در شرایط مختلف می‌توان دید. به عبارتی علاوه بر نوع و حد پوشش حتی راه رفتن، نشست و برخاست یک فرد محجبه با غیرمحجبه متفاوت است.

    میرزائی‌نیا نقطه ثقل و مرکزی حجاب را «مدیریت احساسات» دانست و افزود: همه ما انسان‌ها برای موفقیت در زندگی ناگزیر از مدیریت احساساتمان هستیم، وگرنه از عهده تصمیمات خردمندانه و هوشمندانه برنمی‌آییم. مدیریت احساس به معنای حذف و نادیده گرفتن احساسات نیست ، بلکه کنترل هیجانات است تا احساسات غلبه بر عقلانیت پیدا نکند و ما را از تصمیمات احساسی و جَوزدگی حفظ کند. خداوند دو عنصر روحی و روانی در وجود ما انسان‌ها قرار داده تا به کمک آن دو احساسات را مدیریت کنیم؛ یکی حیا و دیگری عفت، کار این دو فیلتر کردن احساسات ورودی و خروجی قلب ما انسان‌هاست، لذا انسانی محجبه‌تر است که این دو عنصر در درون او فعال‌تر و کامل‌تر باشد. یکی از مصادیق ظهور و بروز حیا و عفت در پوشش انسان‌هاست، تجلیات دیگر این دو صفت در نوع کلمات، لحن سخن و ادب گفتاری و رفتاری افراد، نوع راه رفتن و نگاه کردن و سایر رفتارها دیده می‌شود؛ و نقص در هر یک از این موارد به همان میزان نشاندهنده نقص در حجاب فرد است، نه اینکه صرفاً نقص در پوشش نشانه بدحجابی باشد.

    حجاب: تحکیم بنیان خانواده

    مدرس مباحث تربیتی و خانواده در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه تاکید کرد: حجاب به معنای دقیقش اختصاص به زن ندارد، بلکه شامل هر دو جنس زن و مرد می‌شود، چون خداوند حیا و عفت را در وجود هر دو قرار داده هست. البته میزان آن به حسب نیاز هر یک متفاوت است و چون زن فطرتاً نسبت به مرد بهره بیشتری از احساسات و عواطف برده است، طبیعتاً برای مدیریت آن، نیاز به بهره بیشتری از حیا و عفت دارد. همچنین از آنجایی که خداوند مرد و زن را دو جنس مکمل یکدیگر آفریده (و خلقناکم ازواجاً) هر یک نقش‌های متفاوتی در زندگی مشترک دارند که بعضا ۱۸۰ درجه متفاوت از یکدیگر است. با مطالعه و توجه هوشمندانه به نقش مهم  زن در نقش همسرداری و مادری، درمی‌یابیم حجاب از مهمترین عوامل توانمندی زن در جایگاه و رسالت اوست.

    میرزائی‌نیا در پایان نشست، سخنان خود را اینگونه جمع‌بندی کرد: در یک جمله، کارکرد و تاثیر حجاب در تحکیم بنیان خانواده، مدیریت و حفاظت احساسات همسرانه زن و شوهر و صیانت از حریم عاطفیِ خاص و بسیار ضروریِ زندگی مشترک است.

    جواد لگزیان

    <div id="mediaad-g3v2q"></div> <div id="mediaad-jrNj"></div>

    سایر اخبار

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *