نخست نیوز – آزاده جلالوند: کمتر کسی را می توان پیدا کرد که از نگهداری گل و گیاه در خانه لذت نبرد یا با دیدن گیاهان سبز در طبیعت احساس خوبی پیدا نکند. اما گیاهان با وجود زیبایی و لطافتشان، ویژگی های خاصی دارند که باید به این مسئله توجه کافی داشت. شاید خیلی از افراد این تصور را داشته باشند که گیاهان هیچ ضرری ندارند اما این باور چندان درست نیست و برخی از گیاهان می توانند مشکلات حادی را به وجود بیاورند. «دکتر نیکروز ظریف»، متخصص اکولوژی گیاهی، شما را با برخی از این گیاهان آشنا می کند.
سمیها را به خانه نبرید!
گیاهان پیرامون ما می توانند باعث بروز احساس آرامش و ایجاد انرژی بیشتر شوند. با توجه به اینکه افراد به ویژه ساکنان شهرها دائما در حال تحرک و فعالیت هستند، اهمیت آرامش روح، کسب انرژی و داشتن یک فضای زیبا، دو صد چندان می شود. با نگهداری گل و گیاه در خانه یا محل کار، می توان به تلطیف روح و بهبود کیفیت هوا کمک کرد و تا حدودی به آرامش رسید. بسیاری از افراد ننی توانند در برابر زیبایی گلها و گیاهان، چندان مقاومت کنند و بدون توجه به برخی نکات مهم، گیاهان را با به خود به خانه می برند. عدم شناخت گیاه خریداری شده می تواند با دردسرهایی همراه باشد برای مثال، ممکن است افراد به نوع خاصی از گیاهان آلرژی داشته باشند. علاوه بر این، برخی از گیاهان سمی هستند! در نتیجه آن دسته از افرادی که فرزند کوچک دارند، یا سالمندی که با مشکل اختلالات حافظه روبرو است و یا فردی که کم توان ذهنی است، با آنها زندگی می کند، باید از خرید این نوع گیاهان بپرهیزند! لازم به ذکر است حتی نگهداری برخی از گیاهان به افرادی که حیوانات خانگی دارند نیز توصیه نمی شود، چون ممکن است آنها را مسموم کنند.
سانسوریا نخرید!
سانسوریا یکی از گیاهانی است که در اکثر منازل وجود دارد. این گیاه آپارتمانی زیبا می تواند در تصفیه هوای منزل ما نقش مهمی را ایفا کند، اما همان طور که قبلا گفته شد، برای بچه ها، حیوانات خانگی و افرادی که مشکلات حافظه یا ذهنی دارند، سمی و دردسرساز است. پس حتما آن را دور از دسترس آنها قرار دهید. شدت سمی بودن این گیاه برای افراد بالغ کم و به شکل کوتاه مدت است. برای مثال، در صورت خوردن این گیاه، می تواند باعث درد در دهان، مشکلات بزاقی یا تهوع شود. این گیاه در برخی از افراد نیز، ایجاد بروز خارش و التهاب پوستی می کند.
پتوس، این گیاه پرطرفدار!
پتوس یکی از گیاهان آپارتمانی پرطرفدار است که به دلیل نگهداری آسان و مقاوم بودن آن، معمولا در هر خانه ای یک گلدان از آن وجود دارد. نگهداری این گیاه رونده، گزینه راحتی برای افراد شهر نشین، محسوب می شود. گیاه پتوس قابلیت تصفیه هوا را نیز دارد. اما باید به این موضوع توجه داشت که این گیاه دور از دسترس افراد گروه حساس باشد و آن دسته از افرادی که حیوان خانگی دارند، نباید این گیاه را خریداری کنند. در صورت خورده شدن این گیاه توسط انسان، می تواند باعث بروز استفراغ، اسهال، سوزش دهان، تورم لبها، زبان و گلو شود. همچنین در برخی افراد باعث بروز سوزش دهان نیز خواهد شد. چنانچه حیوانات خانگی شما این گیاه را بخورند، به مشکلاتی چون، تورم زبان و دهان، خفگی، دشواری در تنفس، ناراحتی معده ، نارسایی کلیه، و حتی مرگ دچار خواهند شد.
اسپاتی فیلوم دردسرساز!
اسپاتی فیلوم یکی از گیاهان آپارتمانی زیبا است که برگ های همیشه سبز دارد و به دلیل شکل خاص گلهای آن، با نام گل صلح نیز شناخته می شود. این گیاه توانایی تصفیه هوا دارد و نگهداری آن نیز چندان سخت نیست، به همین دلیل افراد زیادی آن را می خرند. این گیاه با وجود مزیت هایی که دارد، در گروه گیاهان سمی قرار می گیرد. چنانچه فردی با مصرف این گیاه مسموم شود، دچار علائمی چون دشواری در بلعیدن و صحبت کردن، تورم در دهان، زبان و لبها خواهد شد. همچنین ممکن است دچار اسهال و استفراغ نیز شوند. علاوه بر این گیاه اسپاتی فیلوم برای حیوانات خانگی نیز سمی است و باید به این مسئله توجه کافی داشت.
کالادیوم سمی است؟!
کالادیوم یکی دیگر از گیاهان بسیار زیبایی است که افراد تمایل به خرید آن را دارند. با توجه به اینکه ظاهر برگهای کالادیوم به گوش فیل شباهت دارد، بسیاری از افراد آن را با نام گوش فیل می شناسند. این گیاه نیز در گروه گیاهان سمی و حساسیت زا قرار دارد. چنانچه گروه حساس پیش تر یاد شده این گیاه را ببلعند، می تواند باعث اختلال در تنفس و تکلم، سوزش دردناک، تورم در دهان، لب¬ها، گلو و زبان شود. علاوه بر این، مسدود شدن راه هوایی (مسیر ششها) و حتی در برخی موارد می تواند منجر به مرگ نیز شود!
لیلیوم، گل سمی حاضر در مهمانی ها!
گل لیلیوم اغلب به صورت شاخ بریده خریداری می شود و به راحتی در دسترس عموم قرار دارد. از این گل به دلیل تنوع رنگی و ظاهر آن در دسته یا سبد گل استفاده می شود. این گل با وجود تمام زیبایی اش، در گروه گیاهان سمی قرار می گیرد. چنانچه گل لیلیوم خورده شود، مشکلاتی مثل استفراغ، سردرد، ناراحتی معده، تاری دید و در برخی افراد تحریک پوستی ایجاد خواهد کرد. این گیاه نیز مانند سایر گیاهان آپارتمانی سمی، برای حیوانات خانگی به ویژه گربه می تواند ایجاد مشکل کند. در صورت بلع گیاهان سمی توسط حیوانات، مشکلاتی چون بی حالی، بی اشتهایی، استفراغ و بیماری های کبد و کلیه، بوجود می آیند که در صورت عدم درمان می توانند منجر به مرگ حیوان نیز شوند.
دیفن باخیا را همه می خواهند!
دیفن باخیا گیاهی است که بیشتر افراد آن را می شناسند و در بسیاری از خانه ها این گیاه دیده می شود. این گیاه نیز در گروه گیاهان سمی قرار دارد و می تواند مشکلاتی را برای گروه حساس ذکر شده و حیوانات ایجاد کند. افرادی که از دیفن باخیا نگهداری می کنند باید در زمان جدا کردن برگ گیاه حتما از دستکش استفاده کنند، چون شیرابه این گیاه به شدت سمی است. علاوه بر این، حتما از تماس شیرابه آن با چشم ها باید پرهیز کرد. به طور کلی، بروز تاول و تورم در دهان و زبان، از عوارض خوردن دیفن باخیا است. همچنین احساس سوزش در دهان یا گلو، گرفتگی صدا، تهوع، استفراغ، مشکل در بلع و تنفس، درد چشم و …، از دیگر عوارض ناشی از مصرف این گیاه به حساب می آید. در صورت بلع دیفن باخیا توسط حیوانات نیز، باید فورا از دامپزشک کمک گرفت.
حواستان به باغچه حیاط باشد!
گیاهان آپارتمانی سمی، محدود به گیاهان یاد شده نمی شوند و این گیاهان بسیار گسترده هستند. اما باید توجه داشت که علاوه بر گیاهان یاد شده، گیاهان فضای باز، به ویژه گیاهان خودرو در طبیعت نیز می توانند سمی باشند! در نتیجه باید مراقب افراد گروه حساس به ویژه کودکان خود باشید! یکی از گیاهان سایه دوست که تقریبا همه جا در دسترس قرار دارد، پاپیتال یا عَشَقه است. این گیاه رونده زیبا، در برخی افراد باعث بروز تحریک شدید پوستی می شود. علاوه بر این، خورده شدن پاپیتال می تواند مشکلاتی چون تب، بثورات جلدی، سوزش در دهان و گلو و …، را ایجاد کند. بیش فعالی، احساس ضعف، اسهال، مشکلات تنفسی، استفراغ و لرزش، برخی از علائمی هستند که حیوانات خانگی در صورت خوردن این گیاه، به آن دچار می شوند.
درختچه ای زیبا اما کشنده!
خرزهره یک درختچه همیشه سبز و سمی است که معمولا در خیابانها و گاهی در پارکها دیده می شود. خرزهره با وجود سمی بودن، در صنعت داروسازی مورد استفاده قرار می گیرد. البته کاشت آن در فضاهای عمومی به نسبت گذشته محدودتر شده است. باید توجه داشت که مصرف برگ این درختچه توسط حیوانات، باعث مرگ آنها می شود. علاوه بر این، والدین باید توجه داشته باشند که حتی خوردن یکی از برگهای خرزه توسط کودکان، می تواند برای او کشنده باشد. کندوهای زنبور عسل نباید در نزدیکی این درختچه قرار بگیرد چون عسلی که از خرزهره درست شود ممکن است باعث بروز مسمومیت در کودکان و حتی افراد بزرگسال شود. لازم به ذکر است سوزاندن شاخه ها و برگهای این درختچه در صورت استنشاق، باعث بروز مشکلات تنفسی در رهگذران خواهد شد!
مواظب باشید سمت تاتوره نروید!
یکی از گیاهان زیبا که به شکل خودرو در باغچه، اطراف خانه ها و دشت ها رشد می کنند، تاتوره نام دارد. این گیاه، گلهایی به رنگ سفید با ظاهری شبیه قیف دارد. به طور کلی، گیاه تاتوره بومی هندوستان و سواحل دریای خزر به حساب می آید اما در نقاط مختلف دنیا از جمله ایران نیز این گیاه وجود دارد. تاتوره در گروه گیاهان سمی قرار می گیرد ولی نکته جالب این است که با وجود سمی بودن، در صنعت داروسازی و طب سنتی، نیز مورد استفاده است. مصرف این گیاه به شکل خودسرانه به ویژه برای زنان باردار و کودکان بسیار خطرناک است. علاوه بر این، مصرف خودسرانه این گیاه برای بسیاری از بیماران با مشکلات جدی همراه است! حالا پس از خواندن این مطلب متوجه شدید که بدون شناخت خصوصیت های مختلف هر گیاه نباید اقدام به خریداری گیاهان کنید و در صورت بروز مشکل فورا به پزشک مراجعه کنید!
دیدگاهتان را بنویسید