آزاده جلالوند – نخست نیوز: یکی از این موارد، ترس از اشعه رادیوگرافی است که «دکتر عبدالرسول صداقت»، متخصص رادیولوژی توضیحات کاملی را در این باره بیان کرده و در مطلب زیر می خوانید.
رادیوگرافی چه زمانی ممنوع است؟
ترس از اشعه رادیوگرافی در زنان باردار تا حد زیادی به جا و درست است، پس چه مواقعی نباید در معرض اشعه قرار بگیریم و چه مواقعی می توان با احتیاط از این روش تشخیصی کمک گرفت. بهتر است این موضوع را به عهده پزشک متخصص رادیولوژی قرار دهید، اما در مواردی که ضرورت بر انجام این کار است باید بدانید که در هفته چندم از بارداری قرار دارید. درهفته اول تا سوم بارداری جنین درحال تقسیم سلولی است. بعد از گذشتن این مدت سلول ها تبدیل به ارگانهای حیاتی جنین می شوند. در این مرحله حتی اگر ضرورت انجام تصویربرداری با اشعه ایکس وجود داشته باشد، مشکلی به وجود نمی آید. اما بعد از پایان سومین هفته بارداری تا هفته چهاردهم، جنین در حال ساختن ارگانهای اصلی و اساسی بدن خودش است و در این دوران بیشترین خطر برای او وجود دارد. این خطر تا حدی زیاد است که حتی مادر باردار اجازه خوردن یک قرص سرماخوردگی ساده را ندارد و فقط تحت نظر پزشک درمان وی صورت می گیرد.
پوشش سربی راه نجات بارداران!
شاید شما هم زنان بارداری را دیده باشید که با ترس از اشعه رادیوگرافی، حتی از نزدیک درب ساختمانهای رادیولوژی هم رد نمی شوند و دچار وسواس شده اند، اما باید بدانید حضور در چنین مراکزی هیچ ضرری برای شما ندارد. این ترس فقط با آگاه سازی زنان باردار و اطرافیانشان از بین خواهد رفت. خوب است که بدانید تمامی این مراکز بر اساس استانداردهای ویژه ای طراحی شده اند و به طور کامل در این زمینه ایمن سازی های لازم صورت گرفته است. حتی دستگاه های مرتبط با این کار، مجهز به دیافراگم هایی هستند که توانایی تابش متمرکز اشعه بر روی عضو مورد نظر را به صورت جداگانه دارا هستند. بعلاوه تمام دیوارهای اتاقهایی که دستگاه های رادیولوژی در آنها قرار دارند با سرب پوشانده شده و سپس گچکاری و رنگ می شوند . حتی تمام درب ها و پنجره ها نیز به لایه سربی و سرب شفاف مجهز شده اند تا از خروج اشعه به بیرون جلوگیری کنند. در نهایت نیز برای حفاظت از شکم و لگن زنان باردار روپوشهای سربی وجود دارند تا از جنین در برابر اشعه حفاظت کنند. با این تفاسیر همانطور که بینید جایی برای نگرانی شما وجود ندارد.
دندان درد و بارداری
همه می دانند که دندان درد یکی از دردهای جانکاهی است که کودک یا بالغ و زن یا مرد نمی شناسد و به سراغ همه می رود. حال دندان درد در زنان باردار دردسرهای خودش را دارد. البته خانم هایی که قصد بارداری برنامه ریزی را دارند اغلب قبل از اقدام به بارداری، ابتدا به سراغ دنداپزشک رفته و مشکلات اساسی دندانهای خود را تا حد امکان برطرف می کنند. اما در مواردی که بارداری به صورت ناخواسته صورت گرفته و دندان درد شروع می شود، در چنین شرایطی چه کاری می توان انجام داد؟! اگر برای یک دندان به رادیوگرافی نیاز داشته باشید میزان اشعه تابیده شده بسیار کم است و با استفاده از پوشش سربی مخصوص زنان باردار تصویر مورد نظر تهیه می شود. اما بهتر است در هفته چهارم تا چهاردهم این کار انجام نشده و از پزشک متخصص رادیولوژی و دندانپزشک مربوطه مشورت گرفته شود. اما درباره OPG فک و صورت این موضوع متفاوت است. در این حالت مقدار اشعه ساطع شده از دستگاه رادیوگرافی بیشتر از حدی است که برای زنان باردار مناسب باشد و در صورت غیر ضروری بودن، نباید اینکار به هیچ وجه انجام شود. به این ترتیب باید کارهایی از قبل زیبایی و کاشت دندانها را به بعد از زمان زایمان خود انتقال دهید.
ماموگرافی، ام آر آی و سی تی اسکن بارداری
همان طور که می دانید ماموگرافی و سونوگرافی دو روش تشخیصی و ضروری برای شناسایی سرطان سینه هستند. سوگرافی که تکلیفش مشخص است و برای زنان باردار هیچ مشکلی را ایجاد نمی کند، اما در صورتی که ضرورت انجام ماموگرافی از جانب پزشک متخصص تشخیص داده نشود، می بایست ماموگرافی را تا بعد از دوران بارداری به تعویق انداخت. لازم به ذکر نیست که در انجام ماموگرافی نیز استفاده از پوشش سربی الزامی است. در مورد ام آر آی و سی اسکن هم باید مانند روش های دیگر یاد شده، اقدامات محافظتی لازم صورت پذیرد. اما در هفته های چهارم تا چهاردهم بارداری شرایط یکسان است و فقط در مواردی که جان مادر در خطر است استفاده از ام آر آی و سی تی اسکن ضرورت پیدا می کند. همچنین در این موارد نیز نباید پوشش سربی فراموش شود. حال که به این موارد آگاهی پیدا کردید، امیدواریم که دیگر دچار ترس و اضطراب های بی مورد نشوید و بارداری خوب و موفقیت آمیزی داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید