به گزارش نخست نیوز ، امیرعلی ابوالفتح تاکید کرد: مذاکراتی که به برجام منجر شد یک ویژگی مشترک با مذاکراتی که الان در وین در جریان است دارد و آن این است که در هر دو آنها یک متن تهیه شده بود با پرانتزهایی که مورد اختلاف طرفین بود و مواردی بوده است که بر سر یک بند، جمله یا کلمه به اختلاف خوردند. الان هم در این مذاکرات هر چه زمان می گذرد تعداد پرانتزهای باز کاهش می یابد اما به این معنی نیست که پرانتزی باقی نمانده باشد و همچنان این اصل در مذاکرات حاکم است “تا وقتی بر سر همه چیز توافق نشود بر سر هیچ چیز توافق نشده است.”
وی ادامه داد: شواهد می گوید بسته شدن پرانتزها سرعت گرفته است اما هنوز برای اینکه بگوییم کار تمام شده، زود است و از امروز تا مدت زمان غیرقابل پیش بینی مذاکرات می تواند ادامه داشته باشد اما مهم این است که در مذاکرات روند رو به جلوست و با همه اختلافات روند متوقف نشده است و این نکته مثبتی است.
این کارشناس مسایل آمریکا در پاسخ به این که به نظر شما آمریکا دست از لجاجت بر سر برداشتن تحریم های زمان ترامپ برمی دارد؟ اظهار کرد: سهم آمریکا در برداشتن تحریم ها و بازگرداندن شرایط به زمانی که برجام در حال اجرا بود بیشتر از ایران است هر چند که ایران هم در این رابطه موثر است. اتفاقا ایران مصر است که زودتر تحریم ها برداشته شود و برجام اجرا شود چرا که تحریم ها و فشار اقتصادی بر ایران است نه کشورهای دیگر عضو برجام، از این رو اینکه گفته شود ایران در حال کارشکنی یا تعلل در مذاکرات است کاملا حرف بیهوده و نادرستی است.
ابوالفتح افزود: در عین حال ایران به دنبال توافقی همه جانبه و اطمینان بخش است که بتواند به آینده اجرای آن امیدوار باشد. کاملا روشن است که ایران برهم زننده توافق نبود و این میزان حساسیت و تلاش برای مطمئن شدن از اجرای لغو تحریم ها طبیعی و به حق است.
وی با اشاره به تعیین ضرب الاجل های متعدد از سوی آمریکا و سه کشور اروپایی برای پایان مذاکرات اظهار کرد: مسوول گذشت زمان و طولانی شدن مذاکرات ایران نیست اگر آنها نگران از دست رفتن برجام هستند باید دست از بهانه گیری بر سر لغو تحریم ها و اطمینان بخشی نسبت به اجرای تعهداتشان بردارند. همان طور که رییس جمهور پیشین ایران هم گفته بود اگر آنها اراده بر اجرای برجام داشته باشند ظرف نیم ساعت توافق می شود. از این رو مشکل در در واشنگتن است نه تهران. به علاوه ایران ضرب الاجل برای مذاکرات را از ابتدا نپذیرفته است. آنها از ماه ژوئن تاکنون بر تعیین ضرب الاجل تاکید دارند؛ بیش از شش ماه گذشته است و هنوز دارند می گویند برجام دارد تهی می شود و زمان نیست! همان طور که اسراییل 20 سال است می گوید ایران شش ماه دیگر به سلاح اتمی می رسد و هنوز این زمان نرسیده است! البته غرب سعی دارد مسوولیت هرگونه احتمال به توافق نرسیدن را بر عهده ایران بگذارد.
این کارشناس مسایل بین الملل تصریح کرد: برای اینکه ایران به بازگشت توافق راضی شود مهم است که 600 تا 700 تحریمی که مدنظرش است برداشته شود. از سویی مهم است که شرکت های خصوصی در دنیا قانع شوند که تعامل و توافق با ایران بعد از اجرایی شدن برجام مشکلی برای آنها ایجاد نمی کند. مساله این است که وزارت خزانه داری آمریکا برای اعمال تحریم در کوتاه ترین زمان ممکن آمادگی دارد و در این رابطه بسیار ورزیده است؛ کافی است به آنها بگویند که کشوری یا فردی را تحریم کند، ظرف 48 ساعت دستور العمل آن اجرا می شود اما برای برداشتن تحریم ماه ها طول می کشد.
ابوالفتح گفت: در هر حال راهی جز مذاکره برای حل مساله برجام و هستهای ایران وجود ندارد.
دیدگاهتان را بنویسید