به گزارش نخست نیوز؛ آزاده جلالوند: خیلی از افراد بر این باورند که سرطان ها فقط بیماریهای ارثی هستند و هر کسی نمی تواند مبتلا به آنها شود، اما در واقعیت این طور نیست و علاوه بر زمینه های ارثی، ریسک فاکتورها و سبک زندگی افراد نیز می تواند در ابتلا به سرطانها نقش داشته باشند. دکتر “عرفان امینی” متخصص کلیه و مجاری ادراری درباره نقش ریسک فاکتورها و سبک زندگی افراد در ابتلا به سرطان مثانه موارد مفیدی را در اختیار ما قرار داده است که در مطلب زیر می خوانید.
اهمیت پیشگیری از سرطان مثانه!
از آنجایی که سرطان مثانه نهمین بیماری بدخیم شایع در جهان و سیزدهمین علت رایج مرگ و میر بر اثر سرطان است، نباید آن را پشت گوش انداخت و پیشگیریهای جدی در این زمینه انجام داد. علاوه بر این با افزایش ابتلا به سرطان های مختلف در ایران احتمال می رود تا سال 2025 میلادی، تعداد افراد مبتلا به رقم قابل ملاحظه ای برسد. همچنین بدلیل افزایش و پیشروی عوامل خطرزای دیگری همچون چاقی و اضافه وزن، کم تحرکی و استعمال دخانیات نیز می توانند شرایط را دشوارتر و زمینه ساز بیماری های مختلف سرطانی شود. که در نتیجه عدم کنترل این عوامل وضعیت بدتری را در آینده رقم خواهد زد!
ارتباط تنگاتنگ چربی خون با سرطان مثانه!
طبق تحقیقاتی که انجام شده، دیده می شود که چربی خون بالا یا همان هیپرلیپیدمی خطر ابتلا به سرطان مثانه را در مردان افزایش می دهد، اما در زنان این اتفاق نمی افتد، ولی این موضوع دلیلی بر این نیست که چربی خون بالا در زنان تاثیرات بدی نگذارد. چربی خون بالا در زنان می تواند در زمینه بیماری های زمینه ای دیگری نقش موثری داشته باشد. مثلا چربی خون بالا در زنان می تواند باعث سرطان کیسه صفرا، سینه، ملانوم پوست، و سرطان بافت لنفاوی شود. در این مطالعه مردهای جوان بیست تا سی و نه ساله مبتلا به هیپرلیپیدمی در مقایسه با مردان بدون چربی خون بالا، 5.45 برابر همسالان خود در معرض خطر ابتلا به سرطان مثانه هستند. پس می توان گفت که چربی خون بالا یک عامل خطرناک و دردسرساز در ابتلا به سرطان مثانه به ویژه در مردان جوان است. و مردان مبتلا به چربی خون بالا در مقایسه با مردان بدون چربی خون، 36 تا 54 درصد افزایش ریسک سرطان مثانه را دارا خواهند بود.
پرسه زدن سرطان مثانه در اطراف مردان!
با توجه به اینکه آمارهای بدست آمده در سال 2012 نشان می دهد که در بین هر صد هزار نفر در سال، نرخ ابتلا به سرطان مثانه برای مردان 9 و برای زنان 2.2 بوده، این موضوع سرطان مثانه را به یکی از بیماری های خطرناک در بین مردان کرده است. حتی در ایران نیز در همان سال مدل سازی هایی صورت گرفته است که به دلیل تغییرات جمعیتی و افزایش امید به زندگی مقدار ابتلا به سرطان های مختلف (بدون احتساب سرطان پوست غیر ملانومی) از عدد 84800 در سال 2012، به 129700 در سال 2025 پیش بینی شده بود. در واقع 35 درصد افزایش در ابتلا به سرطان ها وجود خواهد داشت. احتمال دارد که این موضوع به توزیع متمایز چربی بدن در بین مردان و زنان نیز مربوط باشد، چون مردان بیشتر از زنان دچار چربی های احشایی و چاقی سیبی شکل می شوند و همین موضوع ممکن است با انواع سرطان مرتبط باشد. علاوه بر این چربی خون بالا می تواند باعث سرطان روده بزرگ، پروستات و بیضه نیز شود.
نوک پیکان سرطان مثانه به سمت کیست؟!
علاوه بر چربی خون بالا بیماریهای دیگری نیز وجود دارند که می توانند به خطر سرطان مثانه مرتبط باشند. این بیماری ها که هر زن و مردی می تواند به آنها مبتلا شود، عبارتند از دیابت شیرین، فشار خون بالا، چاقی، شاخص توده بدنی نامناسب، بیماری انسدادی مزمن ریه که معمولا از سیگار کشیدن بوجود می آید و همچنین مصرف برخی داروها، می توانند با افزایش سرطان مثانه مرتبط باشند. خطر دیگری که درباره سرطان مثانه در تجزیه و تحلیل های دیگری مورد بررسی قرار گرفته است، چاقی و رژیم غذایی پرچربی و کم سبزیجات است، که احتمال دارد در فاکتورهای خطرساز سرطان زا نیز موثر باشد. البته نباید چاقی نوجوانان را در افزایش خطرات بعدی ابتلا به سرطانها غافل شد، چون اختلالات متابولیک در اوایل زندگی نقش مهمی در احتمال سرطان زایی در بزرگسالی خواهد داشت. همچنین در بیمارانی که دچار بیمارهای کلیوی و دیالیز شده اند و یا بیماری فشار خون بالا دارند، خطر و احتمال سرطان مثانه افزایش می یابد و این مورد در زنان بیشتر خواهد بود. از دیگر عوامل شناسایی شده که می تواند منجر به سرطان مثانه شود، مواجهه شغلی با مواد معطر و سایر مواد شیمیایی، آرسنیک احتمالی در برخی آبهای آشامیدنی، برخی داروهای گیاهی، رادیوتراپی، و ژنتیک است. در انتها فراموش نکنید که یک رژیم غذایی با کلسترول بالا خطر ابتلا به سرطان های مختلف، از جمله سرطان مثانه را افزایش می دهد و بهتر است همه افراد در لایف استایل خود تغییر ایجاد کنند تا از هر نوع سرطان در امان باشید.
دیدگاهتان را بنویسید