به گزارش نخست نیوز؛ دکتر مهدی یاراحمدی خراسانی
یکی از مهمترین این عرصهها که خود بعدا زمینهساز تغییرات گستردهتری در کشور گردید توجه به علم، دانش، دانشگاه و نقشآفرینی آن در فرایندها و فعالیتها بود. توسعه نظام آموزشی و دانشگاهها از یکسو و ایجاد رغبت عمومی برای حرکت در این مسیر از سوی دیگر سبب ایجاد عزم عمومی و توجه ویژه مردم به جنبش علمی در کشور گردید که بدون شک اثرات گستردهای درروند پیشرفت کشور نیز داشته است.
آرامآرام با تأسیس و توسعهی دانشگاهها، پژوهشکدهها، اندیشکده ها و پارکهای علم و فناوری دولتی و خصوصی بهصورت گسترده و در سراسر کشور مردم و خصوصا جوانان انگیزهی مضاعفی برای حضور در مراکز علمی پیدا کردند و سطح سواد عمومی جامعه با سرعت قابلتوجهی افزایش یافت. هرچند بعدها و با سبقت کمیت بر کیفیت در این زمینه چالشهای جدی همچون مدرکگرایی، فارغالتحصیلان بیکار، غفلت از بی مهارتی و… گریبان نظام علمی و آموزشی را گرفت و کماکان نیز درگیر آن هستیم اما بههرحال پیشرفتهای قابلتوجهی رخداده است که قطعا قابلانکار نیست.
جایگاه بالا و والای ایران در عرصههای علمی مختلف همچون ؛ سلولهای بنیادی ، نانو فناوری ، دانش هستهای ، صنایع نظامی و … اتفاق بسیار مهمی است که در چند دههی اخیر رخداده است و کماکان با سرعت تداوم دارد. هرچند از منظر رهبر انقلاب این مهم باید با شتاب بیشتری ادامه پیدا کند. آنچنانکه چندی پیش اشاره کردند : «دستیابی ایران به رتبه 16 علمی جهان را نتیجه تلاشهای بیوقفه 10، 15 سال اخیر در دانشگاهها و مراکز علمی است . شتاب علمی شوق برانگیزی که این افتخار را نصیب ایران کرد ، امروز کم شده است و مسوولان باید همّت مضاعف کنند که حرکت پیشرفت علمی از دور نیفتد و متناسب با نیاز کشور شتاب گیرد.» هرچند عدهای هستند که سمپاشی میکنند و تلاش دارند با ایجاد جو ناامیدی کشور را در همهی عرصهها در حال پسرفت نشان دهند اما بدون شک چشم بستن بر تواناییها و موفقیتهایی که توسط جامعه علمی و دانشگاهی کشور طی سالهای اخیر خلق گردیده یک اشتباه بزرگ و تکراری است که سبب میشود بعضی وقتها به آنچه داریم باور کافی نداشته باشیم ، بهویژه دستاوردهای ارزشمند در حوزه پژوهش و فناوری که متولد ذهن و اندیشه جوانان ، دانشجویان و استادان دانشگاهی ما است و فارغ از هر نوع باوری نباید این نبوغ ایرانی را کوچک بشماریم ، نادیده بگیریم یا انکار کنیم.
تولید علم نافع و کاربردی و حرکت رو به رشد علمی کشور در همهی عرصهها باید کماکان از اولین دغدغههای نظام اجتماعی باشد چراکه پیشرفت در این زمینه سبب افزایش قدرت ، امنیت و رفاه کشور و مردمان آن میشود. هنوز هم با همهی مسایل و چالشهای جدی که نظام علمی و آموزشی کشور با آن مواجه است این اصل غیرقابلانکار است که مسیر پیشرفت کشور از راه توسعهی علم سودمند و کاربردی است. اگر در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی دستیابی کشور به جایگاه علمی معتبر و رفیع در سطح منطقه و جهان بهعنوان یک آرمان مطرح بود اکنون این مهم ضرورتی غیرقابلانکار و پیشنیاز اساسی توسعه و توانمندی کشور است. باید این «شتاب شوقانگیز» که مطلعی برای رشد جامعهی ایرانی از طریق علمی بوده است کماکان استمرار یابد ، بهروزرسانی و تازه گردانی شود ، چالشها و مسایل آن شناسایی و رفع گردد ، از آن حمایت شود و به آن در همهی ابعاد احترام گذاشته شود تا کشور بتواند مستقل از دیگران هر آنچه بدان نیاز دارد را با شایستگی و توانمندی کسب کند تا بدینوسیله رفاه و مطلوبیت زندگی مردم تا حد زیادی افزایش یابد.
دیدگاهتان را بنویسید