×
×
جدیدترین‌‌ها

هر چه می‌خواهد دل‌تنگت نگو

  • کد نوشته: 114314
  • ۲۳ آذر ۱۴۰۳
  • همین اول حرف آخر را با احترام تقدیم حضورتان می‌کنم. اگر می‌خواهید رستگار و عاقبت‌به‌خیر شوید لطفا «هر چه به ذهنتان می‌رسد فورا بر زبانتان جاری نسازید».
    هر چه می‌خواهد دل‌تنگت نگو

    به گزارش نخست نیوز، دکتر مهدی یاراحمدی خراسانی_این زبان باوجودآنکه عضو کوچکی در میان سایر اندام و جوارح بدن هست چه بسیار جرم‌های بزرگی مرتکب می‌شود و چگونه اگر آدمی از آن مراقبت لازم به عمل نیاورد این توانایی را دارد به‌راحتی انسان را به قهقرا و قعر دوزخ ببرد.

    شاید به همین دلیل است که حضرت پیامبر اعظم (ص) فرمودند: «بهترین اعمال نزد خداوند حفظ زبان است. بیشترین گناهان فرزند آدم از زبان اوست. هر که مردم از زبان او بترسند از اهل جهنم است».

    به همان نسبت که برکات زبان و آثار سازنده آن زیاد است، آفات و گناهانى که به‌وسیله آن انجام می‌گیرد و آثار مخرّبى که در فرد و جامعه دارد پرشمار است. شاید از همین باب باشد که روایات بسیاری جهت حفظ و نگهداری زبان به ما رسیده و بر آن تأکیدات فراوانی شده است و در بسیاری از آن‌ها به سکوت توصیه‌شده‌ایم. چراکه هرچقدر کمتر سخن بگوییم به همان میزان احتمال وقوع گناهان زبان کمتر می‎شود.

    گاهی می‌توان همچون شمشیر با یک جمله، سر یک نفر را  برید، ریشه اش را زد، حالش را گرفت، دلش را شکست و خلاصه بلایی به سرش آورد که شاید مدت‌ها طول بکشد حالش جا بیاید.

    پس مراقب گردباد زبان باشید که همچون طوفانی، دین و دنیای شمارا خراب نکند. در میان آرا صاحب‌نظران چنین آمده است: «تمدن ازآنجا آغاز شد که انسان به‌جای سنگ، کلمه پرتاب کرد.» انگار انسان متمدن فهمیده بود سنگ‌ها به‌اندازه کافی دردناک نیستند و دیگر پاسخگوی پرخاشگری او نخواهند بود. کلمات متنوع‌تر از سنگ‌ها بودند، می‌شد قبل از پرت کردن، انتخاب کرد که چقدر دردآور یا ویرانگر باشند.

    از سنگ‌ها می‌شد گریخت اما از کلمات نه. درد سنگ‌ها و کبودی‌شان فقط تا چند روز باقی می‌ماندند اما کلمات می‌توانستند تا آخر عمر همراه روز و شب و خواب‌وبیداری باشند و چنان چسبنده و پنهان در گوشه‌ای از روانمان زندگی کنند که دست هیچ روان‌درمانگری در هیچ جلسه درمانی به آن‌ها نرسد. برای کنترل زبان و مدیریت سخن مطالعات فراوانی شده و یادداشت‌های متنوعی نگاشته شده است اما باید اعتراف کرد که رسیدن به نطقه ی ایده آل این فرایند به‌سادگی صورت نمی‌پذیرد و نیازمند مراقبه، ممارست، مشارطه و تمرکز و کنترل شدید و دقیق بر «ذهن، ضمیر، گفتار و رفتار» است.

    بر همین اساس ضرورت دارد یاد بگیرید بر خود مسلط باشید، زود عصبانی نشوید، لج و ناراحتی خود را با سخنان جانسوز و آزاردهنده نشان ندهید، حسادت و بداندیشی را از خود دور کنید که گرفتار بدگویی، غیبت و تخریب دیگران نشوید، تمرین کنید کلامتان آراسته باشد و سبب گزند و آسیب رساندن به دیگران نگردد که عمر دنیا کوتاه است و خیلی زودتر از تصور شما موعد پاسخگویی برای هر کلمه‌ای که بر زبان رانده‌اید فرامی‌رسد و انسان می‌ماند و دل‌هایی که ناخودآگاه شکسته، امیدهایی که ناامید کرده، غیبت‌هایی که بدان آلوده‌شده، دروغ‌هایی که گفته، کلمات ناشایستی که بر زبان رانده و بی‌احترامی‌هایی که از سر غفلت مرتکب شده است. استفاده از اصطلاحات و واژگان کوچک‌کننده و تحقیرآمیز و مطرح کردن مطالب و سخنانی برای ترساندن آزار کلامی محسوب می‌شود که می‌تواند اعتمادبه‌نفس فرد مقابل را کاهش دهد ، تا جایی که احساس عجز و ناتوانی کند و شادمانی و امیدواری‌اش تا حد زیادی کاهش یابد.. خشونت کلامی به‌خودی‌خود ممکن است شامل برخورد و تماس فیزیکی نباشد، اما می‌تواند باعث آسیب عاطفی، روانی و رفتن به سمت خشونت فیزیکی بشود.

    بیشتر روانشناسان و متخصصان علوم رفتار فردی و اجتماعی خشونت کلامی را مخرب‌تر و آزاردهنده‌تر از خشونت فیزیکی می‌دانند، چون اندکی پنهان و اندکی آشکار است و ازنظر بیشتر افراد اجتماع و حتی ازنظر قانون، در بسیاری از موارد قابل‌چشم‌پوشی است. وقتی با یک جمله، نه حتی با یک کلمه می‌توان چنان آرامش، آبرو، علاقه و دودمان یک انسان را به باد داد چرا می‌گویند حرف باد هواست. برخی عادت کرده‌اند هرز باشند. هر چه دلشان می‌خواهد به این‌وآن بگویند و دست‌آخر هم که از ناراحتی دیگران باخبر می‌شوند بلافاصله می‌گویند: حرف باد هواست.

    <div id="mediaad-g3v2q"></div> <div id="mediaad-jrNj"></div>

    سایر اخبار

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *