×
×
جدیدترین‌‌ها

در سی و دومین نشست اندیشگاه رضوی مطرح شد،
ضرورت توجه به مخاطب در هنر تولید محتوا

  • کد نوشته: 114278
  • ۲۲ آذر ۱۴۰۳
  •  سی و دومین نشست اندیشگاه رضوی تحت عنوان «تولید محتوا: از ایده تا اجرا» صبح چهارشنبه ۲۱ آذرماه ۱۴۰۳، در کتابخانه مرکزی حرم مطهر رضوی برگزار شد.
    ضرورت توجه به مخاطب در هنر تولید محتوا

    به گزارش نخست نیوز، جواد لگزیان_دکتر انیس میری، مسئول پژوهش سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، دبیری این نشست را برعهده داشت.

    در ابتدای نشست، دکتر علی اصغر محکی عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، سخنران جلسه، تاکید کرد: درباره «محتوا» می­توان از جنبه­های «مفهوم­شناسی»؛ «تاریخی»؛ «اخلاقی»؛ «اجتماعی و فرهنگی»؛ «هنری و زیباشناختی»؛ «ارتباطاتی»؛ «حقوقی» و «فنی و اجرایی» صحبت کرد که این ابعاد در هم تنیده و وابسته به یکدیگرند. در این بحث تمرکز ما بیشتر بر روی ابعاد و جنبه‌های ارتباطی خواهد بود، اما گریزی به سایر جنبه‌ها نیز خواهیم داشت.

    محکی «محتوا» را هر مطلب یا محصولی که در قالب متن، تصویر، ویدئو و غیره ارائه می­شود، تعریف کرد و افزود: قالب­ها و بسترهای ارائه محتوا، آرایه­ای گسترده از ارتباطات کلامی و غیرکلامی، پیام‌های رسانه‌ای، هنرهای هفتگانه، دنیای مجازی و سایر موارد مشابه را شامل می‌شود. و بطورکلی محتوا، همه نوع اطلاعات و مطالب تولیدشده توسط افراد، سازمان‌ها، ماشین­ها و هوش مصنوعی، اعم از دیجیتال و غیر دیجیتال را در بر می­گیرد.

    به نظر محکی «ارزش محتوا» بستگی دارد به کاربردی بودن؛ اهمیت، کیفیت و اعتبار اطلاعات آن برای مخاطبان؛  وضوح، گویایی و قابلیت فهم آن برای مخاطب؛ توجه به نیاز و ویژگی­های مخاطبان؛ جذابیت؛ قابلیت به خاطرسپاری؛ قابلیت انتقال، برداشت، اشتراک‌گذاری، و پاسخ‌دهی به نیازهای مخاطبان.

    عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران پیرامون «اهمیت تولید محتوا» اظهار داشت: تولید محتوا در دنیای رسانه، یک مهارت، دانش و هنر است که به ما امکان می دهد، ارزش­ها و ایده­های خود را با زیبایی و تناسب به دیگران منتقل کنیم. «محتوا»  از عناصر اصلی دانش ارتباطات و اطلاع‌رسانی است که حضور گسترده ای در زندگی ما و نقش بسیار مهمی در جوامع دارد. محتوا توانایی بالقوه­ای برای تأثیرگذاری مثبت یا منفی بر ذهن و روان انسان دارد. محتوای مثبت می‌تواند احساس شادمانی، امید و انرژی را به دیگران انتقال دهد، اما محتوای شامل خشونت، ناامیدی، ترس، افسردگی و انزوا، می­تواند احساسات منفی را تقویت و تاثیر نامطلوب بر رفتار و روابط انسان ها به­جای بگذارد. محتوا می­تواند آدمی را به تفکر و تأمل در زندگی وا داشته و تغییرات عمیقی در آرمان­ها، اعتقادات و ارزش­های او ایجاد کند.

    محکی همچنین پیرامون «محتوا از منظر ارتباطات» گفت: «محتوا» حلقه­ای از زنجیره  ارتباطات است. انسان موجودی اجتماعی و وابسته به «ارتباطات» است. انواع ارتباط، نشانه­ها و رمزهایی دارند. این نشانه­ها و رمزها، به دیگران منتقل می­شود. انتقال و دریافت نشانه­ها و رمزهای ارتباطی، تمرین روابط اجتماعی است. ارتباط، برای حیات فرهنگ ما، اساسی است. بدون ارتباط، هر نوع فرهنگی ظرفیت حیات و بقا ندارد. مطالعه ارتباط، شامل مطالعه فرهنگ هم می­شود و لذا ارتباطات و فرهنگ با یکدیگر پیوند ناگسستنی دارند و ارتباط، کنش متقابل اجتماعی، از راه پیام (محتوا) است.

    محکی سپس محتوا را در الگوی هارولد لاسول، رومن یاکوبسن، چارلز پیرس، و فردیناند دوسوسور مورد نقد و بررسی قرار داد.

    از نگاه محکی «تأثیرات محتوا بر انسان» شامل افزایش آگاهی، تاثیر بر اعتقادات و باورها، تاثیر بر تصمیمات، تاثیر بر نگرش‌ها و رفتارها، مهارت‌آموزی، تاثیر ذهنی و شناختی محتوا است. «مهارتهای ارتباطی مهم برای تولید محتوا» نیز دربردارنده‌ توانایی نوشتن خوب و قابل فهم؛ ساختاردهی منطقی و مناسب متن؛ استفاده از عناصر گرافیکی (تصاویر و نمودارها)؛ تدوین مطالب جذاب (به منظور جلب توجه و نگهداشت مخاطبان) است و«تکنیک‌ها و مهارتهای موثر برای تولید محتوا» عبارتست از  تحقیق و پژوهش در مورد موضوع مورد نظر؛ استفاده از زبان ساده و قابل درک؛ استفاده از نمونه ها و تجربه‌های شخصی؛ بازخوردسنجی مدام روند رشد محتوا؛ نگهداری و به روز رسانی محتوا می‌باشد.

    دکتر محکی در پایان بحث خود کتابهای «روایت محتوا در دنیای رسانه»، «نسل‌ها و رسانه‌ها در ایران»، «محتوای دارای برند و سرگرمی در تبلیغات» و «کلاف محتوا» را جهت مطالعه بیشتر به مخاطبان معرفی کرد.

    در ادامه زهرا ایزدی‌فرد، دانشجو معلم دانشگاه فرهنگیان مشهد، مدرس این نشست درباره مفهوم چشم هنری، ضرورت بررسی نمونه کارهای موفق بصری و لزوم مطالعه فرایند کشف خلاقیت دیگران برای تولید محتوای حرفه‌ای اشاره کرد.

    ایزدی‌فرد سپس در جهت تولید محتوای ارزشمند درباره انتخاب ابعاد متفاوت اسلاید، معرفی فونت کارآمد و چگونگی استفاده از فونت مناسب، نکات مربوط به رنگ‌بندی متن، پوستر و تصویر، ابزار کار برای محتواسازی مانند پترن، تکسچر، نماد، آیکون، شکل و همچنین سایه و نور و نرم‌افزارهای مشهور تولید محتوا توضیح لازم را ارائه داد. در نهایت ایزدی‌فرد سایتهای آموزشی کاربردی در این زمینه را تشریح و نحوه استفاده از آن را به علاقه‌مندان حاضر در نشست و همچنین دنبال‌کنندگان آنلاین جلسه توضیح داد.

     

    <div id="mediaad-g3v2q"></div> <div id="mediaad-jrNj"></div>

    سایر اخبار

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *