×
×
جدیدترین‌‌ها

دود قلیان کافی‌شاپ‌ها در چشم مردم زاهدان؛
کافه‌های مدرن با مضرات سنتی

  • کد نوشته: 113491
  • ۱۱ آذر ۱۴۰۳
  • عرضه زیاد قلیان و برخی دخانیات در سفره‌خانه‌ها و کافی‌شاپ‌های شهر زاهدان، کاهش قبح مصرف و افزایش حجم ورود قلیان به خانه‌ها را در پی دارد.
    کافه‌های مدرن با مضرات سنتی

    به گزارش نخست نیوز، کافی‌شاپ‌ها در سال‌های اخیر به طور فزاینده‌ای در بین جوانان محبوب شده و این مکان ترکیبی منحصربه‌فرد از محیط ارتباط اجتماعی است و آنجا را به فضایی برای استراحت، ملاقات با دوستان مطالعه تبدیل کرده است.

    در این میان برخی از کافه‌ها و رستوران‌ها برای جذب مشتری دست به خیلی از کارها می‌زنند، از نگهداری مواد کهنه و غیربهداشتی تا توزیع قلیان و دخانیات.

    وجود تعداد قابل‌توجه کافه‌های مجهز به قلیان و ادوات آن در نقاط مختلف شهر نشانگر افزایش اقبال جوانان به قلیان و برخی دخانیات در نتیجه سود فروش این اقلام است که نمی‌توان از آن گذشت. از طرفی عرضه زیاد قلیان در شهر چه در مغازه‌ها و چه در سفره‌خانه‌ها و کافی‌شاپ‌ها، کاهش قبح مصرف و افزایش حجم ورود قلیان به خانه‌ها را در پی دارد.

    این روزها کافی‌شاپ‌ها دسترسی جوانان به ابزار استعمال انواع دخانیات را آسان‌تر کرده‌اند و هر کس در هر ساعت از شبانه‌روز می‌تواند به‌راحتی این اقلام را تهیه کند و مصرف کند.

    بسیاری از این کافی‌شاپ‌ها در خیابان‌ها قد علم کرده‌اند؛ مغازه‌هایی که گویی مسئولیت پشتیبانی بساط دودودم را بر عهده داشته و سود خوبی برای صاحبانشان دارند.

    نگرانی شهروندان زاهدانی از مصرف دخانیات در کافی‌شاپ‌ها

    یکی از شهروندان زاهدانی در گفت وگو با خبرنگار ایسنا گفت: واقعاً فضای امروزی کافی‌شاپ‌ها مناسب جوانان نیست؛ چراکه کم‌تر کافه‌ای در سطح شهر است که از قلیان و دخانیات استفاده نکند.

    وی افزود: گاهی اوقات به‌شدت نگران هستم که فرزندانم با ورود به این مکان‌ها دچار اشتباه نشوند؛ چراکه سن و سالشان کم است و ممکن است با کوچک‌ترین پیشنهاد مصرف وسوسه شوند. از مسئولان تقاضا داریم نظارت‌های خود را بیشتر کنند تا جوانان کم‌تری در این مکان‌ها آسیب ببینند.

    به سراغ کارشناس بازرسی و نظارت اداره صمت سیستان و بلوچستان رفتیم و در خصوص نظارت‌های انجام شده بر کافی‌شاپ‌ها به گفتگو پرداختیم.

    بازدید از کافی‌شاپ‌ها به‌صورت شبانه است

    امید غلامیان کارشناس معاونت بازرسی و نظارت سازمان صمت سیستان و بلوچستان، در گفتگو با ایسنا بیان کرد: در گشت‌های شبانه که به‌منظور نظارت بر کافی‌شاپ‌ها و کافه‌های سطح شهر زاهدان انجام می‌شود، مواردی مانند قانون نظام صنفی، نصب نرخ‌نامه، رعایت موارد بهداشتی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

    وی افزود: بعضی از کافی‌شاپ‌ها به قهوه و برخی نوشیدنی‌هایشان مواد افزودنی اضافه می‌کنند که مشتری جذب کنند و به‌اصطلاح گیرایی بالاتری داشته باشند که لازم است دانشگاه علوم پزشکی و مراکز بهداشت در مورد این مسئله پیگیری‌های لازم را انجام دهند.

    غلامیان با بیان اینکه بعضی از کافه‌ها بدون مجوز قلیان استفاده می‌کنند، ادامه داد: اگر واحد صنفی شرایط پلمب شدن را داشته باشد به اماکن معرفی می‌شود، عمده تخلفاتی که در کافی‌شاپ‌ها مشاهده می‌شود عدم نصب نرخ‌نامه و نداشتن جواز کسب است، یا اینکه در بازدیدی که می‌رویم آیا شرایطی دارد که بر اساس ماده ۴۰ قانون نظام صنفی باشد.

    وی عنوان کرد: چندین بار با مسئولان و کارشناسان بهداشت صحبت شده که همکاری لازم را درگشت‌های مشترک داشته باشند؛ ولی هنوز موفق نشده‌اند که گشتی برقرار بشود که اگر گشت برقرار شود تخلفات کمتر می‌شود.

    کارشناس معاونت بازرسی و نظارت اداره صمت سیستان و بلوچستان افزود: کافی‌شاپ‌هایی که در خیابان دانشگاه و در داخل خود دانشگاه‌ها به‌تازگی راه‌اندازی شده‌اند تحت مدیریت و نظارت همان دانشگاه مربوطه است.

    وی خاطرنشان کرد: کافه‌هایی که در اطراف دانشگاه‌ها است به تشخیص هیات امنای همان دانشگاه است که غرفه‌هایشان را اجاره دادند و به گفته خودشان اجاره می‌دهند که درآمد حاصله‌اش صرف هزینه‌های رفاهی دانشگاه شود.

    این مسئول گفت: اگر بخواهیم از لحاظ کیفی بررسی کنیم، شبانه از ساعت ۶ تا ۹ شب حدود ۴ الی ۵ مغازه نظارت می‌شوند.

    مصرف دخانیات باعث ناباروری می‌شود

    متخصص زنان، زایمان و نازایی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان هم گفت: مصرف دخانیات از جمله قلیان، باعث ناباروری می شود.

    مرضیه قاسمی در گفت وگو با ایسنا افزود: مصرف دخانیات مانند سیگار، قلیان و …  به صورت مستقیم یا غیر مستقیم بر عملکرد تخمدانها تاثیر می گذارد و ذخیره تخمدانها را کاهش می دهد.

    وی گفت: همچنین مادران باید برای داشتن بارداری سالم از مصرف دخانیات و یا قرار گفتن در معرض دود آن جلوگیری کنند.

    قاسمی تاکید کرد: سیگار کشیدن با قدرت باروری زنان تداخل داشته و عوارض حاصل از مصرف سیگار تاثیر نامطلوبی بر دستگاه تولید مثل زنان و مردان دارد.

    عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان افزود: زنانی که سیگار استعمال می‌کنند، در باروری با مشکلات متعددی روبه‌رو می‌شوند، زیرا عملکرد نامناسب تخمدان می‌تواند در عملکرد رحم نیز تأثیرگذار باشد.

    قاسمی تاکید کرد: از سوی دیگر مصرف سیگار در زنان با سرطان دهانه رحم ارتباط دارد و سرطان دهانه رحم نیز شانس باروری زنان را از بین می‌برد.

    هوشیاری والدین کلید مقابله با اعتیاد است

    همچنین مدیر سلامت روان، اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: مقابله با معضل اعتیاد و درمان آن نیازمند اصلاح نگرش‌ها در این باره است.

    فاطمه سرگزی افزود: نوجوانان، کنجکاوی و تمایل به پذیرفته‌شدن در گروه همسالان، می‌تواند به تجربه مواد و در نهایت اعتیاد منجر شود و از طرفی دردسترس‌ بودن مواد، خطر سوءمصرف را افزایش می‌دهد.

    وی افزود: نوجوانان و جوانانی که ارتباط صمیمانه و نزدیکی با اعضای خانواده خود دارند و از بودن در جمع آنها احساس رضایت و شادی می‌کنند، کمتر به دنبال مصرف مواد مخدر می‌روند، آموزش رفتارهای مناسب اجتماعی، انتظارات جامعه از یک نوجوان مسئول، اهمیت رشد و بالندگی نوجوان برای پیشرفت اجتماعی که در آن زندگی می‌کند را باید به آنها آموزش داده شود.

    وی تصریح کرد: تمرین هم‌زمان عشق و حد و مرز در روابط خانوادگی باعث می‌شود فرزندانمان بدانند که هر دسترسی به مواد مخدر چه جرایمی به دنبال دارد و چه مجازات‌هایی را باید متحمل شوند، در برابر اجرای مقررات و قوانین حاکم بر خانه، مدرسه و اجتماع، مسئول و هوشیار باشند.

    وی عنوان کرد: باید فرصت‌ها و موقعیت‌هایی را برای فرزندان ایجاد کرد تا آنها بتواند به اهدافشان برسند و آنها را به دلیل توانایی‌ها و استعدادهایشان تشویق و حمایت کنیم، این کار کمک می‌کند تا احساس خوبی نسبت به خودشان پیدا کنند.

    سرگزی خاطرنشان کرد: گوش‌دادن به صحبت‌های فرزند، حمایت از رفتارهای مثبت، پسندیده و سالم، توجه‌کردن به احساسات و عواطف او و پذیرش بی‌قید و شرط جوانان و نوجوانان به آنها کمک می‌کند تا با ایجاد رابطه‌ای نزدیک و صمیمانه با والدین خود درصدد مقابله با بحران‌های زندگی برآیند.

    وی گفت: با یادگیری مهارت‌های زندگی و شیوه‌های حل مشکلات، راه‌های نه گفتن در برابر فشار همسالان برای مصرف مواد مخدر و رفتارهای مخاطره‌آمیز کاهش می‌یابد.

    وی در پایان افزود: افرادی که به خود و توانایی‌هایشان باور دارند، کمتر در دام اعتیاد گرفتار می‌شوند، همچنین روابط سالم و حمایتگرانه با خانواده و دوستان، نقش مهمی در پیشگیری از اعتیاد دارد.

    سیستان و بلوچستان نیازمند نگاه جدی در پیشگیری و مقابله‌ با مواد مخدر است

    معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل سیستان و بلوچستان نیز گفت: این استان به واسطه جوانی جمعیت، کمبود سازوکارهای پیشگیرانه و مجاورت مرزی با ۲ کشور عمده تولید مواد مخدر، نیازمند نگاه جدی در حوزه سیاست‌های پیشگیرانه و مقابله‌ای مواد مخدر است.

    حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا نجفی در گفت وگو با خبرنگار ما با تاکید بر ضرورت مدیریت نظام‌مند درمان اعتیاد، بویژه معتادین متجاهر اظهار کرد: با توجه به آمار معتادین متجاهر نوعی ناترازی جدی بین تخت های مراکز درمانی ماده ۱۶ و معتادین متجاهر ساکن سیستان و بلوچستان وجود دارد و باید تقویت مراکز ۱۶ و بازنگری فرآیندهای تبدیل مراکز ماده ۱۵ به تبصره ۲ ماده ۱۶ با هدف تحقق اهداف درمان و بازتوانی معتادین متجاهر مدنظر قرار گیرد.

    معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل سیستان و بلوچستان ادامه داد: همبستگی معناداری بین اعتیاد و سوءمصرف مواد مخدر با طیف انبوهی از جرایم و آسیب‌های اجتماعی وجود دارد و متأسفانه بسیاری از مصادیق سرقت‌های خرد، طلاق، مفاسد اخلاقی، کودک‌آزاری و همسر آزاری معلول معضلات مرتبط با اعتیاد می‌باشد و بنابراین تمام نهادهای متولی در این خصوص باید رسالت‌های جدی خویش را بیش‌از گذشته مدنظر قرار دهد.

    وی با اشاره به ویژگی‌های منحصر به‌ فرد سیستان و بلوچستان در پیشگیری از اعتیاد، گفت: نقش روحانیون مذهبی، معتمدین محله، سران طوایف و سازمان‌های مردم‌نهاد در این حوزه انکارناپذیر است و در صورت فعالسازی این نقش بویژه در حوزه‌هایی همچون یاریگران زندگی می‌توان گفتمان مردمی سازی پیشگیری از اعتیاد را به صورت بالفعل در استان تحقق بخشید.

     

    منبع ایسنا

    <div id="mediaad-g3v2q"></div> <div id="mediaad-jrNj"></div>

    سایر اخبار

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *