به گزارش نخست نیوز، اما نکته قابل توجه برای آن دسته از افرادی است که از انسولین استفاده میکنند. این افراد نمیتوانند خون بدهند. اگر دیابت دارید و علاقمند به اهدای خون هستید در ادامه همراه ما باشید تا با بایدها و نبایدهای این کار آشنا شوید.
چه کسانی از اهدا خون منع میشوند؟
اهدای خون از هر کسی که ممکن است با دادن خون در معرض خطر باشد، جلوگیری میشود. چنین بیمارانی که دارای شرایط زیر هستند نمیتوانند خون خود را اهدا کنند:
- افرادی که از انسولین استفاده میکنند.
- خانمهایی که در دوران بارداری هستند.
- افرادی که مشکلات کلیوی دارند.
- افرادی که قطع عضو انجام داده اند.
- افرادی که دارای آسیبهای عصبی هستند.
- افرادی که نارسایی قلبی دارند.
- افرادی که پیوند عضو انجام داده اند.
سبک زندگی دیابتیها قبل از اهدا خون
اهدا خون در بیماران دیابتی با توجه به شرایط سن، وزن و سلامت افراد صورت میگیرد که اهدا کنندگان باید قبل از هرگونه اقدامی آنها را در نظر داشته باشند تا تجربه اهدا خون تا حد امکان راحت و آسوده باشد. همچنین اگر شما دچار غلظت خون هستید میتوانید برای درمان غلظت خون خود به مرکز فلبوتومی ریکاوری مراجعه کنید تا قبل از اهدا، سلامت خون را افزایش دهید. سطح گلوکز خون خود را به طور منظم در روزهای منتهی به قرار ملاقات بررسی کنید. و برای جلوگیری از کم آبی بدن و احساس ناخوشی در روز اهدا، آب اضافی بنوشید. از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید که دیابت شما را تحت کنترل نگه دارد. به خصوص اگر پزشک شما آن را توصیه کرده است.
آیا فردی که دیابت دارد می تواند خون اهدا کند؟
تصورات غلط زیادی در مورد خون دادن افراد دیابتی وجود دارد. همواره سوال ایجاد میشود که آیا فردی که دیابت دارد می تواند خون اهدا کند؟ اگر به طور کلی از سلامت خوبی برخوردار هستید و دیابت شما مدیریت میشود میتوان گفت که بله، شما میتوانید خون اهدا کنید! خون دادن افراد دیابتی به این صورت است که آنها، دیابت خود را کنترل میکنند و همواره تحت نظارتهای پزشک خود هستند. پس اگر جزء افراد دیابتی هستید حتما با پزشک خود مشورت کنید چرا که با داشتن شرایط اهدا شما میتوانید جان 3 نفر را نجات دهید.
چند نکته مفید قبل از اهدا خون افراد دیابتی
- قبل از اهدا خون در هنگام دیابت، چند راه برای آماده شدن برای اطمینان از اهدای موفق وجود دارد. به خاطر داشته باشید که باید با مرکز اهدا خون در میان بگذارید که دیابت دارید و اینکه در حال حاضر داروی دیابت مصرف میکنید یا خیر.
- غذاهای غنی از آهن، از جمله گوشت قرمز، ماهی، مرغ، لوبیا، اسفناج، غلات غنی شده با آهن، یا کشمش را در روزهای منتهی به قرار ملاقات خود مصرف کنید.
- شب قبل خوب بخوابید. (یعنی هشت ساعت را هدف قرار دهید.)
- برای کمک به سطح قند خون، رژیم غذایی مناسب دیابت را ادامه دهید. (یعنی محدود کردن غذاهای سرخ شده ،دسرها و نوشابهها)
- مطمئن شوید که فهرستی از داروها و دو مدرک شناسایی شخصی مانند گواهینامه رانندگی دارید.
مراقبت های بعد از اهدا خون افراد دیابتی
خون دادن افراد دیابتی همانطور که از قبل باید شرایط ویژه را رعایت کرد، باید نکاتی را هم بعد از اهدا خون خود در نظر گرفته شود ؛ که شامل موارد زیر است:
- بعد از اهدا خون یک میان وعده مناسب دیابت میل کنید.
- برای کاهش خطر کبودی، پانسمان را برای چند ساعت نگه دارید.
- تا 24 ساعت آینده از مصرف الکل خودداری کنید.
- تا 24 ساعت آینده از بلند کردن اجسام سنگین یا ورزشهای شدید خودداری کنید.
شرایط لازم برای اهدا خون افراد دیابتی
خون دادن افراد دیابتی نیاز به شرایط خاصی دارد که در صورت داشتن بهترین شرایط شما میتوانید هر 56 روز یک بار خون اهدا کنید و نجات دهنده باشید. نحوه اهدا خون در افراد مبتلا به دیابت این گونه است که ابتدا غربالگری سلامت خواهید شد. برای این کار در مرکز اهدا خون یک فرایند غربالگری شروع میشود که شرایط سلامت شما را بررسی خواهد کرد. برای غربالگری یک متخصص شما را ارزیابی و آمار حیاتی شما را اندازه گیری میکند؛ مانند:
- درجه حرارت
- نبض
- فشار خون
- سطح هموگلوبین
فردی که شما را غربالگری میکند از شما در مورد سابقه دیابت و همچنین داروهایی که مصرف میکنید سوال میکند. همچنین شما هنگام اهدا خون باید در سلامت کامل باشید. اگر در روز احساس خوبی ندارید میتوانید آن را به جلسه ای دیگر موکول کنید. همچنین شما باید از نظر وزنی حداقل 110 پوند باشید و سن شما بیشتر از 16 سال باشد.
مراحل اهدا خون
کل فرایند اهدا خون حدود 1 ساعت و 15 دقیقه طول میکشد و زمان صرف شده برای اهدا خون معمولا حدود 10 دقیقه طول می کشد. اگر چه شما شرایط خاصی با دیگر افراد دارید و دیابتی محسوب میشوید اما شرایط خون دادن افراد دیابتی و دیگر افراد در لحظه اهدا خون یکسان است. شما ابتدا بر روی یک صندلی راحت مینشینید. شخص متخصص که در اهدا خون به شما کمک میکند بازوی شما را ضدعفونی کرده و یک سوزن وارد میکند. به طور کلی سوزن فقط مقدار کمی درد، شبیه به نیشگون گرفتن ایجاد می کند. بعد از وارد شدن سوزن نباید دردی احساس کنید.
کلام آخر
افراد دیابتی تا زمانی که دیابت آنها تحت کنترل باشد میتوانند خون اهدا کنند. مصرف داروهای دیابت معمولا با واجد شرایط بودن اهدای خون افراد تداخلی ندارد. اما خون دادن افراد دیابتی مستلزم رعایت رژیم غذایی مناسب قبل و بعد از اهدا است. همچنین باید به یاد داشته باشند که سطح قند خون خود را به طور مرتب کنترل و تحت نظر پزشک خود باشند. همچنین همیشه مراقبتهای قبل و بعد اهدای خون را انجام دهند.
دیدگاهتان را بنویسید