×
×
جدیدترین‌‌ها

توضیحات وزارت بهداشت در مورد ۲ چالش جامعه پرستاری؛
تعرفه‌گذاری باید طبق قانون انجام شود

  • کد نوشته: 87292
  • آذر 26, 1402
  • معاون پرستاری وزارت بهداشت به بیان توضیحاتی درباره قانون سختی کار پرستاران و عدم اجرای درست قانون تعرفه‌گذاری پرستاری پرداخت.
    تعرفه‌گذاری باید طبق قانون انجام شود

    نخست نیوز : – چندی پیش یک پرستار درباره قانون سختی کار به میزان گفت: این قانون تغییر پیدا کرده، اما اجرای آن حق پرستاران است و یک پرستار دیگر هم در این مورد بیان کرد: با ۳۲ سال خدمت بازنشسته شدم و دغدغه ام عدم اجرای قانون مشاغل سخت و زیان آور برای پرستاران است و درخواست دارم پرستاری به عنوان شغل سخت و زیان‌آور محسوب شود و حق و حقوق پرستاران به آن‌ها داده شود.
    عباس عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت در گفت‌وگو با میزان درباره این مسئله گفت: قانون گذار در سال ۶۸ با گنجاندن حرف پرستاری در مشاغل سخت و زیان‌آور ۵ سال سنوات ارفاقی به افراد دارای حِرَف پرستاری داده است و بانوان می‌توانند با ۲۰ سال خدمت مستمر در بالین و بخش‌هایی که قانون گذار مشخص کرده با ۲۵ روز حقوق و یا با ۲۵ سال خدمت مستمر در بالین و بخش‌هایی که قانون گذار مشخص کرده و ۳۰ روز حقوق بازنشسته شوند.
    وی ضمن اشاره به اینکه طبق قانون از ابتدای شروع خدمت کارفرما باید حق بیمه را پرداخت کند، ادامه داد: مسئله‌ای که طی چند سال گذشته با آن رو به رو هستیم ما به تفاوت پرداخت بیمه در برخی از مراکز درمانی از جمله دولتی، عمومی غیر دولتی و خصوصی است که ممکن است استنکاف نکنند، اما هم قانون گذار و هم مراجع نظارتی با مراجعه همکاران این موضوع را پیگیری می‌کنند و معمولا آرا به نفع همکاران پرستار صادر می‌شود.
    معاون پرستاری وزارت بهداشت افزود: رویه درست این است که بتوانیم دستور مشترک بگیریم تا این فرآیند اداری را به حداقل برسانیم و همکاران ما بتوانند از موارد قانونی استفاده کنند.
    رئیس کل سازمان نظام پرستاری نیز چندی پیش با انتقاد از عدم اجرای درست قانون تعرفه گذاری پرستاری عنوان کرد: این قانون به صورت کامل انجام نمی‌شود و اجرای ناقص آن هم کاملا سلیقه‌ای و گزینشی است.
    عبادی در این مورد نیز توضیح داد: در قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری همه دستگاه‌ها مراکز درمانی دولتی، غیردولتی، خصوصی، نیرو‌های مسلح و تامین اجتماعی مکلف شدند بر طبق قانون عمل کنند و اگر مرکزی بر طبق قانون عمل نکند همکاران می‌توانند از طریق مراجع قانونی پیگیری کنند، در وزارت بهداشت و بخش اعتبار بخشی نیز چنانچه حقوق همکاران و قانون به درستی اجرا نشود از آن مرکز کسر امتیاز و با آن برخورد قانونی می‌کنیم.

    منبع میزان

     

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *